În ciuda promisiunilor guvernului că nu vor scădea salariile, trei sferturi dintre angajaţii români se aşteaptă la salarii mai mici de la 1 ianuarie 2018, după trecerea CAS şi CASS în sarcina lor

Autor: Roxana Rosu 24.10.2017

Trecerea contribuţiilor CAS şi CASS în sarcina angajaţilor de la 1 ianuarie 2018 îi face pe angajaţii români să se aştepte la o scădere a salariilor lor nete începând cu acea dată, majoritatea fiind de părere că nu vor fi ajutaţi de companiile pentru care lucrează să recupereze diminuarea estimată de 14% a salariului net, potrivit unui sondaj realizat de undelucram.ro.

Astfel, întrebaţi dacă se aşteaptă ca angajatorii să modifice salariul brut în aşa fel încât salariul net să nu fie afectat, 76% dintre participanţii la sondaj au răspuns negativ. În general, bărbaţii sunt mai optimişti în această privinţă (68% dintre ei nu se aşteaptă la mărirea salariului brut) decât femeile (86%).

În acelaşi timp, 54% dintre respondenţi cred că măsurile anunţate de guvern nu vor fi implementate de la începutul anului viitor.Incertitudinea legată de legislaţia în domeniu se manifestă şi în speranţa pe care respondenţii o au legată de evoluţia pozitivă a salariului lor în perioada următoare.

Dacă fac abstracţie de trecerea contribuţiilor în sarcina lor, 59% dintre angajaţii chestionaţi au răspuns că aşteaptă o creştere minoră a salariului, cuprinsă între 0% şi 5%, iar 14% mizează pe o majorare de 16-25 procente. Un procent de 7,7% dintre participanţii la sondaj consideră că salariul li s-ar putea mări cu 11-15%, în  timp ce 19% se aşteaptă la o creştere salarială cuprinsă între 6 şi 10 procente.

În privinţa creşterii salariilor, femeile sunt mai optimiste: 25% din respondente sunt de părere că vor primi un salariu mai mare cu peste 16%, în timp ce doar 11% din bărbaţi au aşteptări la acest nivel.

Undelucram.ro a dezvoltat un widget prin care salariaţii îşi pot calcula salariul potenţial de la 1 ianuarie 2018, în baza mai multor scenarii bazate pe propunerile legislative. Sondajul a fost efectuat în mediul online în  perioada 1-20 octombrie 2017. La sondaj au participat 735 de respondenţi cu vârste cuprinse intre 24 şi 45 de ani