Vodafone, despre certificatul P3 care arată că Telekom România are cea mai bună reţea mobilă: Noi nu facem teste când toată lumea este în concediu şi reţelele sunt goale

Autor: Adrian Seceleanu 24.10.2017

Testele realizate de compania germană P3 în urma cărora Telekom România a obţinut cel mai bun scor pentru serviciile de internet mobil au fost unele “speciale”, care, în plus, au fost realizate într-o perioadă în care majoritatea utilizatorilor “erau plecaţi în concediu” iar “reţelele erau goale”, au declarat reprezentanţi ai Vodafone România, al doilea jucător de pe piaţa de telefonie mobilă, în cadrul unei conferinţe, atunci când au fost întrebaţi de ZF cum comentează aceste date.

Testul care a scos pe primul loc Telekom este diferit de cel câştigat în ultimii 3 ani de Vodafone România, a spus Cătălin Buliga, directorul tehnic al operatorului. “Testele realizate de P3 de tipul “Best in Test” au în vedere experienţa completă a clienţilor iar acel tip de certificare <<Best in test>> a fost obiectivul nostru în fiecare an”.

El a adăugat, în mod ironic, şi că Vodafone face respectivele teste la sfârşit de an, când reţelele sunt la o capacitate maximă de încărcare nu vara când utilizatorii nu sunt în România cum a procedat Telekom. “Facem aceste teste de regulă în momentul în care acesea sunt relevante pentru clienţi, când toată lumea este acasă în România, nu când lumea este în vacanţă şi reţelele sunt goale, aceasta este după noi adevărata certificare. Noi am făcut de fiecare dată în aceeaşi perioadă a anului testele pentru certificarea <<Best in test>>. Pentru moment suntem singura reţea care a primit timp de trei ani la rând certificarea <<Best in test>> şi singurii din lume care această certificare simultan de la P3 şi Ookla”. Buliga a mai declarat şi că reţeaua Vodafone va fi din nou testată de P3. “Vom repeta testele P3 în exact acelaşi interval de timp în care le-am realizat şi în trecut, când reţelele sunt pline,  când oamenii sunt aici şi nu plecaţi din ţară.”

Conform certificatului emis de P3 Telekom România a obţinut pentru serviciile de date un scor de 508 puncte dintr-un maxim posibil de 600, în timp ce restul operatorilor, al căror nume nu este menţionat explicit în raport, au obţinut un scor de 494, 483 respectiv 363 de puncte.

Datele P3 arată practic o ascensiune a reţelei de date a Telekom, pe ruta testată de P3 cel puţin, la nivelul Orange şi Vodafone - diferenţa între cele trei reţele la nivel de punctaj fiind una redusă. Raportul P3 nu arată care este rezultatul Orange, Vodafone şi Digi Mobil însă este uşor de intuit că Digi Mobil, ultimul intrat pe piaţă, are încă rezultate mai slabe.

Testul realizat de P3 în luna august a fost unul “special”, a spus şi Andrea Rossini, directorul comercial pe segmentul consumer al Vodafone. “Testul realizat recent a fost o ediţie specială realizată de către P3 , a fost ceva diferit, nu a fost testul de tip <<Best in test>>, ci unul solicitat în mod special de o companie. Nu am primit de aceea nivelul obişnuit de detalii despre rezultatele testului pentru că acea companie care a solicitat efectuarea testului a solicitat ca acele date să fie disponibile doar pentru acea companie. Suntem încrezători că putem obţine din nou certificarea <<Best in test>> de la P3.”

Campania de testare P3 s-a derulat între 11 şi 31 august 2017 pe un eşantion reprezentativ la nivel national şi a acoperit toate tipologiile geografice şi administrative reprezentative precum oraşe mari (inclusiv Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Suceava, Brăila, Tulcea), oraşe medii şi mici (precum Aiud, Turda, Paşcani, Vaslui, Cernavodă, Tecuci, Sebeş, Dej şi multe altele), precum şi pe drumurile de legătură dintre acestea, selectate de P3 communications în acest scop.

Rezultatul auditului este determinat de investiţiile făcute de grup în ultimul an de zile, a explicat săptămâna trecută la ZF Live Ovidiu Ghiman, director comercial pe segment business al Telekom România. Rezultatul auditului P3 “este rezultatul investiţiilor din ultimul an în reţelele noastre de comunicaţii mobile. (…) Am instalat peste 1.100 de antene noi în acest an”, a declarat el.