Ministerul Finanţelor: Disponibilităţile în lei şi valută acoperă peste şase luni din necesarul de finanţare

Autor: Cristina Bellu 25.10.2017

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins ofertele dealerilor primari la ultimele şase licitaţii de titluri de stat organizate în luna octombrie, într-un context caracterizat de creşterea temporară a ratelor dobânzilor din piaţa monetară, acest fapt influenţând si nivelul randamentelor titlurilor de stat.

“MFP a acoperit în mare parte nevoile de finanţare prevăzute pentru anul în curs, implementând prudent planul de finanţare aferent anului 2017, printr-o distribuire uniformă a împrumuturilor de-a lungul anului, în vederea evitării acumulării unui necesar de finanţare foarte mare pe perioade scurte de timp.”, se specifică într-un comunicat al MFP.

În aceste conditii, nivelul disponibilităţilor în lei şi în valută la dispoziţia trezoreriei statului, aflat în soldul contului curent general al trezoreriei, acoperă peste şase luni de necesar brut de finanţare, potrivit Ministerului Finanţelor.

În vederea asigurării necesarului de finanţare rămas pentru 2017, MFP va adopta în continuare o politică de finanţare care să limiteze eventualele efecte negative asupra condiţiilor de finanţare, care s-ar putea materializa în creşterea randamentelor titlurilor de stat.