Marea Britanie vrea un acord de tranziţie privind Brexit până în martie 2018

Autori: Andrei Ionascu , Mediafax 25.10.2017

Marea Britanie militează pentru implementarea unei perioade de tranziţie de doi ani după ieşirea din Blocul comunitar în martie 2019, pe durata căreia accesul Londrei la piaţa unică a UE să rămână neschimbat.

"Voi încerca să obţin un consens în privinţa prevederilor acordului, dacă se poate, până în primul sfert (din 2018) ... dar este o negociere", a spus Davis.

David Davis a mai precizat că aşteaptă recomandări din partea UE privind abordarea pentru o perioadă de tranziţie, până în luna decembrie, apoi se va negocia o înţelegere care să permită Marii Britanii să menţină condiţii similare de comerţ.

"Cred că vom avea acelaşi acces pe piaţa unică pentru companiile britanice. Şi ne propunem ca aceste companii să aibă drepturi pentru a opera în Europa. În plus, cetăţenii Uniunii Europene ar putea avea un acord similar celui de liberă circulaţie", a spus Davis, în cadrul unei audieri în Camera Comunelor.

Ministrul britanic pentru Brexit consideră că un nou acord comercial cu Uniunea Europeană poate fi încheiat în termen de 12 luni.

"UE şi Marea Britanie încep cu regulamente identice şi vor un acord comercial fără taxe. Acordul vamal se va concentra asupra regulilor de origine. Argumentele împotriva unui acord se bazează pe situaţii diferite de cea actuală", a mai spus Davis.

Întrebat dacă este adevărat că Marea Britanie nu poate semna un acord comercial decât după ieşirea din Uniunea Europeană, David Davis a răspuns: "Da, dar ar putea veni cu o nanosecundă mai târziu. Ceasul se poate opri la miezul nopţii".

Recent, în cadrul unui discurs în Camera Comunelor, premierul britanic Theresa May a precizat că au fost înregistrate "progrese importante" privind Brexit în cadrul summitului UE de săptămâna trecută şi că are încredere că discuţiile pentru un viitor acord comercial vor începe în luna decembrie.