Cu ce se încalţă românii: Una din trei perechi de pantofi este „made in China“. Doar 10% din încălţămintea produsă local rămâne în ţară, restul la export

Autor: Cristina Roşca 26.10.2017

- România este unul dintre cei mai mari producători de încălţăminte din Europa, cu un total de 54 de milioane de perechi anul trecut - Doar 5 milioane de perechi rămân local, restul iau drumul exportului - Acestora li se adaugă alte 52 de milioane de perechi de încălţări din import.



Un român îşi cumpără anual în medie circa trei pe­rechi de încălţări, în contextul în care con­su­mul total este de 56 de milioane de perechi de pantofi - va­loare ce cuprinde şi importurile şi pro­ducţia locală, arată calculele ZF pe ba­za raportului anual al World Footwear. Cea mai mare parte a încălţărilor vin din China, deşi piaţa locală este unul dintre cei mai mari producători euro­peni. La nivel mondial ocupă locul 22, potrivit aceleiaşi surse. „Industria producătoare de în­căl­ţăminte din România, una din­tre cele mai importante din Eu­ro­pa, cu­prinde 1.100 de firme şi circa 50.000 de salariaţi“, arată raportul World Footwear.