Raiffeisen: Un ordin ANPC ar putea creşte dobânzile clienţilor cu credite garantate cu ipotecă

Autor: Mediafax 27.10.2017

Peste 70% dintre clienţii cu credite garantate cu ipotecă acordate în perioada 2006 - 2010 ar trebui să plătească dobânzi mai mari decât plătesc în prezent, susţine Raiffesen Bank, în cazul în care instituţia financiară ar aplica prevederile unui recent ordin al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„Ordinul, aşa cum a fost formulat de către ANPC, solicită să încetăm practică „de a nu informa în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar. În opinia noastră, toate costurile aferente contractului de credit sunt deja cuprinse în clauzele contractuale. Prin  urmare, cerinţa cuprinsă în ordin este îndeplinită“, precizează reprezentanţii Raiffeisen Bank.

Banca anunţă că va solicita în instanţă suspendarea ordinului şi anularea amenzii aplicate de ANPC. „Dacă ANPC ne-ar fi cerut să modificăm dobânzile în anumite contracte de credit, vă informăm că, în eventualitatea impro­babilă în care ordinul ar fi interpretat în sensul aducerii dobânzilor din anumite contracte la valoarea procentuală din contractul iniţial, peste 70% dintre clienţii cu credite cu ipotecă acordate în perioada 2006 - 2010 ar trebui să plătească dobânzi mai mari decât plătesc astăzi.“ Mediafax

Considerăm că este puţin probabil că Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor să intenţioneze că un număr semnificativ de consumatori să plătească mai mult pentru rambursarea creditelor contractate“, încheie banca.