Partidele care susţin independenţa Cataloniei vor pierde majoritatea în Parlamentul regional

Autori: Marian Avram , Mediafax 29.10.2017

Potrivit sondajului, partidele pro-independenţă din Catalonia ar fi susţinute de 42% dintre catalani, iar partidele care se opun independenţei ar fi creditate de 43% dintre votanţi. Astfel, partidele care susţin independenţa regiunii catalane ar urma să obţină 65 de mandate în Parlamentul regional, având nevoie de 68 de mandate pentru asigurarea majorităţii.

Sondajul a fost realizat în perioada 23-26 octombrie pe un eşantion de 1.000 de oameni. Acesta a fost efectuat de casa de sondare Sigma Dos şi publicat în cotidianul spaniol El Mundo. Datele sondajului au fost adunate înainte ca Parlamentul regional al Cataloniei să adopte o declaraţie de independenţă şi înainte ca Guvernul de la Madrid să pună în aplicare măsurile pentru suspendarea autonomiei regiunii catalane.

Vineri, Mariano Rajoy, premierul Spaniei, a anunţat că vor fi organizate alegeri anticipate în regiunea catalană la 21 decembrie. Ulterior, un purtător de cuvânt al Guvernului spaniol i-a îndemnat pe liderii destituiţi din Catalonia să participe la viitoarele alegeri, afirmând că Madridul nu se va opune participării lui Carles Puigdemont la alegerile regionale din decembrie.