Pregătiţi-vă pentru majorarea dobânzilor. Banca Angliei ridică rata dobânzii de referinţă după zece ani, iar banca Cehiei majorează rata dobânzii pentru a doua oară în acest an

Autor: Bogdan Cojocaru 02.11.2017

Ceea ce pentru Banca Angliei, gardianul economiei britanice după Brexit, este o zi istorică, pentru banca centrală a Cehiei, gardianul celui mai dezvoltate economii est-europene, este o nouă şarjă în lupta cu inflaţia.

Banca Angliei a majorat azi dobânzile de politică monetară pentru prima dată în ultimul deceniu. Tot azi, şi banca naţională a Cehiei a majorat costurile finanţări, dar pentru a doua oară în acest an. Specialiştii spun că astfel instituţia cehă, după ce a dat startul, a stabilit şi ritmul creşterilor de dobânzi în Europa.

Membrii comisiei de politică monetară a Băncii Angliei au votat majorarea dobânzii cheie cu 0,25 de puncte procentuale la 0,5% şi menţinerea la zece miliarde de lire sterline a stocului de achiziţii de obligaţiuni corporate şi la 435 de miliarde de lire pe cel al achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale – programul de ajustare cantitativă prin care instituţia stimulează economia.