Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial: Nu vom vedea o armată europeană care să ia locul NATO

Autor: Cătălina Mănoiu 03.11.2017

„PESCO este o iniţiativă de cooperare structurată permanentă care este permisă de Tratatul de la Lisabona (...), dar care are ca obiective să determine statele UE să îşi consolideze capacităţile proprii de apărare, să coopereze mai bine între ele pentru a atinge anumite obiective care însă trebuie să fie complementare cu cele ale NATO”, a declarat consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

Bogdan Aurescu a afirmat că România este interesată de 10 dintre proiectele PESCO.

„În cadrul acestei cooperări structurate permanente au fost indentificate în jur de 20 de angajamente pe care statele care doresc să participe (...) şi le asumă şi care sunt în diverse domenii, se referă la creşterea cheltuielilor pentru apărare, o cooperare mai bună în ceea ce priveşte grupurile de luptă ale UE, sprijinirea misiunilor civile şi militare, mai ales ale UE în cadrul Politicii de securitate şi apărare comună şi un numpr de proiecte care au venit din parte statelor interesate. S-au strâns un număr de 44 de proiecte şi România a propus un număr de proiecte. Noi suntem interesaţi de 10 dintre acestea. Există o decizie a CSAT de a participa încă de la început în această formă de cooperare structurată permanentă şi, evident, că unul dintre parametrii pe care noi i-am propus şi i-am susţinut clar au fost deschiderea pentru toate statele care doresc să participe, să nu mai asităm la nuclee de integrare care sunt rezervate doar unora şi cei care doresc să vină să fie opriţi la uşi – aşa cum se întâmplă din păcate cu aderarea Românei la Schengen, şi în acelaşi timp să existe o complementaritate reală cu ceea ce se întâmplă în cadrul NATO, să nu existe duplicări cu ceea ce se întâmplă în cadrul NATO”, a spus Aurescu.

Bogdan Aurescu a afirmat că nu vom putea vedea o armată europeană care să ia locul NATO, ci „ mai degrabă o dezvoltare a dimensiunii europene a apărării în acele locuri în care NATO nu este neapărat cel mai indicat să se ocupe sau nu are atât de multă expertiză”.

Aurescu a afirmat că PESCI va duce la o intensificare a cooperării dintre UE şi NATO.