Importurile de alimente, la raport: O treime din consumul de struguri vine din import. „Străinii dispun de camere frigorifice în care îi pot păstra mai mult, pentru noi e scump.“

Autor: Roana Rotaru 06.11.2017

România a importat anul trecut 45.800 de tone de stru­guri, în valoare de 41,2 mil. euro, potrivit datelor Eurostat, im­porturile reprezentând o treime din consumul intern de stru­guri al României, potrivit calculelor ZF bazate pe statis­ticile oficiale.

Preţul mediu la care au fost importaţi strugurii a fost de 4 lei pe kilogram, potrivit calculelor ZF, principala sursă de aprovizionare fiind Italia. Italienii au trimis anul trecut stru­guri în România în valoare de 9,7 mil. euro, ceea ce repre­zin­tă 30% din valoarea totală a importurilor de struguri din 2016.

„Noi nu avem soiurile care vin din import. Plus că noi avem struguri doar în perioada septembrie-decembrie, iar din import vin struguri de masă în perioada în care noi nu avem, adică 7-8 luni pe an. Străinii au şi soiuri mai rezistente şi dispun şi de camere frigorifice în care pot păstra strugurii mai mult timp. Pentru noi e scump şi nu putem să-i ţinem mai mult de o lună şi jumătate“, a declarat pentru ZF Mugurel Bucătaru, care deţine o plantaţie de viţă-de-vie de 50 de hectare în Panciu, judeţul Vrancea.