De asta nu aveam nevoie. Sute de mii de companii sunt în aer cu bugetul pe 2018 până ce guvernul decide ce face cu revoluţia fiscală

Ziarul Financiar 07.11.2017

♦ Şedinţa de guvern de ieri în care ar fi urmat să fie adoptat noul Cod fiscal a fost amânată pentru miercuri, după ce o şedinţă similară de vineri fusese anulată.



Pentru guvern dedline-ul a sosit: trebuie să decidă dacă fie adoptă noul Cod fiscal - cu linia sa de forţă tre­cerea contribuţiilor sociale de la an­gajator la angajat - fie amână sau anu­lează decizia, în condiţiile în care această mă­sura este respinsă şi de sindicate şi de pa­tronate, iar în PSD, partidul de guvernă­mânt, ne­mulţumirile faţă de proiect au devenit publice.

Indecizia guvernului obligă însă compa­ni­ile să-şi amâne planurile de afaceri pentru că nu ştiu la ce se pot aştepta anul viitor în pri­vinţa taxelor, factor de care depinde extin­de­rea sau restângerea activităţilor lor. Noul Cod fis­cal ar urma să vină şi cu reduceri de taxe – reducerea impozitului pe venitul salarial de la 16% la 10% şi a CAS cu două puncte pro­centuale. Totuşi măsurile propuse sunt res­pinse şi de sindicate şi de patronate.

„Guvernul este într-o mare belea. Unii responsabili din partidul de guvernământ îşi dau seama că va fi extrem de complicat să gestionezi trecerea contribuţiilor de la anga­jator la angajat, pentru că una este să urmăreşti situaţia a 600.000 de companii din România şi alta a 5 milioane de angajaţi luaţi separat”, comentează economistul Dragoş Cabat.

Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa a spus ieri că proiectul de modificare a Codului fiscal va fi analizat în şedinţa de mâine a guvernului. Dar alţi lideri din coaliţia de guvernare tem­porizează.

„Eu nu dau sfaturi Guvernului, dar am făcut o constatare: că nu ştiu dacă cursa contra-cronomentru este cea mai productivă”, spune Călin Popescu-Tăriceanu, şeful ALDE, partid care participă la guvernare alături de PSD.