România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la ponderea populaţiei care lucrează în agricultură

Autori: Anca Olteanu , Mediafax 08.11.2017

În 2015, aproape 10 milioane de persoane lucrau în agricultură în Uniunea Europeană, reprezentând 4,4% din totalul angajaţilor. În România, 26% din populaţie lucra în agricultură, în timp ce în Bulgaria lucra 18%. La polul opus, cei mai puţini lucrători în domeniul agricol erau în Luxemburg, Marea Britanie, Belgia, Malta şi Suedia.

În 2016, aproape o treime (35%) din persoanele care lucrau în domeniul agricol erau femei. Austria are cea mai mare cotă de femei în agricultură (45%), fiind urmată de România (43%), Polonia, Grecia şi Slovenia (41%). În schimb, cele mai puţini femei în agricultură erau în Irlanda (12%) şi Danemarca (20%).

Aproape trei sferturi (72,8%) din forţa de muncă ocupată în agricultură din UE era concentrată în şapte ţări: România, Polonia, Italia, Franţa, Spania, Bulgaria şi Germania.

În rândul persoanelor care lucrează în agricultură în UE, proporţia absolvenţilor de studii universitare variază între 1,6% în România şi 25,5% în Marea Britanie.

În 20 de state membre UE, cel puţin jumătate din managerii de fermă au declarat că au doar experienţă practică. Cele mai mari procente, de peste 90%, fiind înregistrate în România, Grecia, Bulgaria şi Cipru. În Italia, doar 3,1% din fermieri aveau doar experienţă practică, în timp ce 90,8% au declarat că au de cel puţin o pregătire de bază în agricultură.

În ceea ce priveşte instruirea profesională în agricultură, peste jumătate din fermierii din Olanda şi Germania aveau o astfel de pregătire, în timp ce în România, Grecia, Cipru şi Bulgaria, mai puţin de 10% aveau o astfel de pregătire.

România are cei mai puţini muncitori din UE (1,5%) în agricultură care lucrează în regim full time, faţă de media de 16,4% în UE. În Cehia, Franţa, Luxemburg şi Belgia, peste 50% lucrează în regim full time, iar în Malta, Austria şi Cipru, mai puţin de 10% lucrează astfel.

Aproape 60% din persoanele care lucrau în agricultură în Uniunea Europeană (UE) aveau vârste cuprinse între 40 şi 64 de ani, în timp ce 32% aveau mai puţin de 40 de ani şi 9% aveau peste 64 de ani. Cele mai multe persoane cu vârste de peste 64 de ani din agricultură au fost în Portugalia (42%), Irlanda (22%) şi Marea Britanie (19%).