România, pe locul doi în regiune pe zona de outsourcing, cu peste 80.000 de specialişti angajaţi

Autor: Roxana Rosu 08.11.2017

România ocupă locul doi în Europa Centrală şi de Est, după Polonia, din punct de vedere al atractivităţii pentru furnizorii de servicii de business (business services providers), cum este cazul companiilor specializate în activităţi de BPO, ITO, R&D sau SSC, pe piaţa locală fiind prezente peste 250 de companii de acest tip, cu un total de 80.000 de specialişti, arată un studiu al CBRE.

Raportul mai arată ca peste 450.000 de angajaţi din Europa Centrală şi de Est lucrează în acest sector, ceea ce inseamnă că aproximativ 20% din total se află în România.

Evoluţia rapidă a acestui sector s-a datorat atât mediului care oferă  o balanţă perfecta intre costuri si calitate, cat si calitatilor lingvistice deosebite pe care le au tinerii, sunt de părere consultanţii. Numai in cursul anului 2016, numarul de angajati din sector a inregistrat o evolutie de peste 10%.

Cele opt tari analizate (Polonia, Romania, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia, Estonia) dispun de aproximativ 2,5 milioane de studenti si 600.000 de absolventi pregatiti sa intre in campul muncii. Polonia dispune de o resursa de 1,4 milioane de studenti, iar Romania aproximativ 500.000 de studenti, fiind urmate de Ungaria, cu aproximativ 300.000.

Jumatate din numarul total de angajati in outsourcing din Romania lucreaza in Bucuresti, potrivit datelor CBRE, printre cele mai mari companii prezente in capitala numarandu-se Genpact, CGS, Webhelp, HP, Oracle, Ericsson sau Stefanini.

“Atractivitatea Bucurestiului este data in primul rand de numarul ridicat de studenti din universitatile si facultatile din oras. La nivelul Capitalei exista 34 de universitati, cu numeroase programe si specializari, in care sunt inscrisi peste 170.000 de studenti, unde peste 42.000 sunt absolventi pregatiti sa intre in campul muncii. In ultimii ani, Romania s-a remarcat la nivel european si a devenit o destinatie pentru companiile specializate in outsourcing, fiind locul in care, doar la nivelul Bucurestiului, lucreaza aproximativ 40.000 de specialisti”, a declarat Mihai Paduroiu, Head of Advisory & Transaction Services | Investor Leasing | Office in cadrul CBRE Romania.

Evolutia numarului companiilor cu activitate in outsourcing a condus si la o crestere a numarului proiectelor de birouri din Bucuresti. Pana la sfarsitul acestui an, stocul total de proiecte de birouri va depasi 2,76 milioane de metri patrati, cu un pipeline pentru anul viitor ce va ajunge la peste 400.000 mp.

Bucurestiul devine astfel al doilea oras din regiune in ceea ce priveste disponibilitatea spatiilor de lucru viitoare, dupa Varsovia. Stocul actual neocupat si cel al proiectelor aflate in constructie este la jumatate din cel din Polonia.

Alte oraşe care au atras atenţia companiilor de outsourcing sunt Timişoara, unde lucrează 20.000 de persoane în acest domeniu, şi Cluj-Napoca, cu circa 13.000 de angajaţi.  În Timişoara s-au extins companii precum EBS, Betfair, iQuest, 3Pillar Global sau Emerson, iar în Cluj-Napoca sunt 10 universitati, cu diferite profituri si specializari, care atrag anual peste 80.000 de studenti si genereaza anual peste 14.000 de absolventi.

In Iasi, companii precum Amazon, Oracle, Capgemini, Unicredit Business Integrated Solution, Ness, Endava sau SCC Services Romania au angajat aproximativ 13.000 de angajati in activitati de BPO, SSC sau ITO.