Parlamentul UE, îngrijorat pentru independenţa poliţiei şi sistemului judiciar din Malta

Autori: Teodora Marinescu , Mediafax 10.11.2017

Daphne Caruana Galizia, jurnalista care a denunţat corupţia accentuată din statul maltez şi l-a acuzat pe premierul Joseph Muscat de comiterea unor infracţiuni, a fost omorâtă, pe 16 octombrie, în urma exploziei maşinii în care se afla.

În acest context, Parlamentul UE a exprimat preocupare în legătură cu ce s-a întâmplat în Malta în ultimii ani, privind "justiţia, democraţia şi drepturile fundamentale, inclusiv libertatea presei şi independenţa poliţiei şi a sistemului judiciar".

"Independenţa poliţiei şi sistemului judiciar din Malta ar putea fi compromisă de faptul că Guvernul are atribuţia de a-l desemna pe comisarul poliţiei, pe şeful FIAU (Agenţia pentru contracararea activităţilor de spălare de bani) şi a procurorului general", au comunicat aceştia.

În cadrul unei conferinţe de vineri, Partidul Popular European a cerut Comisiei Uniunii Europene să monitoreze mai bine Malta.

"Considerăm că există câteva întrebări serioase cu privire la libertatea presei şi lipsa forţelor care aplică legea în Malta", a declarat Daniel Koster, un purtător de cuvânt al Partidului Popular European.