DNA: Procurorii anticorupţie au în lucru două dosare privind compania Tel Drum

Ziarul Financiar 13.11.2017

„Deocamdată, este în curs de cercetare un alt dosar în care firma Tel Drum este chiar pusă sub acuzare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Livia Săplăcan, referitor la celelalte anchete care vizează compania, în afară de cea în care s-a dispus, luni, urmărirea penală pe numele lui Dragnea.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, oficial, luni, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea Tel Drum în privinţa acordării de contracte.

Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

„Suspectul Liviu Nicolae Dragnea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a iniţiat un grup infracţional organizat care acţionează şi în prezent şi din care au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri. Grupul iniţiat în anul 2001 are ca principal scop obţinerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanţate din fonduri publice (naţionale şi europene), prin comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, transmit procurorii într-un comunicat de presă.

În dosar este cercetat şi Marian Fişcuci, descris de procurori drept persoană apropiată lui Liviu Dragnea şi acţionar majoritar (scriptic) al Tel Drum SA la data faptelor, acesta fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat.

Anunţul vine după ce, în 18 august, procurorii anticorupţie transmiteau un comunicat de presă în care anunţau deschiderea primului dosar ce vizează activitatea firmei Tel Drum. În această primă anchetă directorul general Tel Drum, Petre Pitiş, directorul adjunct, Nedea Florea, şi un angajat al firmei, Mircea Vişan, sunt cercetaţi de DNA pentru obţinere pe nedrept de fonduri europene, alături de ei fiind anchetat şi Ioan Florian, reprezentant al firmei WFA IMPEX SRL. Prejudiciul se ridică la peste patru milioane lei, conform DNA.

Firma Tel Drum, în calitate de persoană juridică, este cercetată pentru obţinere pe nedrept de fonduri europene, iar WFA Impex SRL pentru complicitate la această infracţiune.

Este vorba despre achiziţionarea de către Tel Drum a unei „staţii mobile de mixturi asfaltice pentru creşterea competitivităţii economice a SC Tel Drum SA”, finanţarea provenind din fonduri europene, achiziţie făcută în 2015. Ulterior, în 2016, în urma depunerii cererii de rambursare, firma a primit din fonduri europene suma de 4.170.462,5 lei.