Revoluţia fiscală: Sectoarele 1 şi 2 pierd câte 200 de milioane de lei din buget,iar Sectorul 6, 100

Ziarul Financiar 13.11.2017

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, din 1 ianuriae 2018, impozitul pe venit va scădea de la 16 la 10%. Acest lucru se traduce prin faptul că la autorităţile locale vor ajunge mai puţini bani, pentru că principala sursă de finanţare provine din impozitul pe venit.

„Cota din impozitul pe venit va scădea cu aproximativ 100 milioane lei în 2018. Procentual, vor fi afectate toate obiectivele de investiţii, însă, deocamdată, nu se poate estima, cu exactitate, în ce măsură”, se arată în răspunsul trimis MEDIAFAX de către reprezentanţii primăriei Sector 6.

Potrivit sursei citate, pierderea celor 100 de milioane de euro reprezintă aproximativ 12% din bugetul primăriei Sector 6 pe anul 2018.

Şi Primăria Sectorului 2 are de pierdut din cauza „Revoluţiei fiscale”. În urma calculelor făcute de autorităţi, bugetul local va fi, în 2018, redus cu nu mai puţin de 200 de milioane de lei.

„Dacă ar fi să ne luăm după promisiunile Guvernului, în care, personal, nu am încredere, bugetul nu va scădea în 2018 pentru că vor fi acele compensări despre care vorbesc guvernanţii. Dar în 2019 cu siguranţă bugetul va scădea cu 200, 300 de milioane de lei şi vor fi afectate toate proiectele de investiţii. De asemenea, cred că toate administraţiile locale vor introduce noi taxe din 2019 pentru a compensa scăderea la buget”, a declarat, pentru MEDIAFAX, viceprimarul Sectorul 2, Dan Popescu.

Aproape 200 de milioane de lei vor fi scăzuţi şi din bugetul Primăriei Sectorului 1, anul viitor. Reprezentanţii autorităţii locale susţin, însă, că, indiferent care vor fi veniturile bugetului pe 2018, cheltuielile de investiţii nu vor fi afectate

„În urma scăderii impozitului pe venit, bugetul Primăriei Sectorului 1 aferent anului 2018 va înregistra o pierdere de 182 milioane de lei, ceea ce înseamnă 11% din bugetul total al instituţiei, raportat la veniturile anului 2017. În ciuda acestui fapt, principalele proiecte de investiţii ale Primăriei Sectorului 1 nu vor avea de suferit. Bugetul de care dispune Primăria Sectorului 1 este unul care poate susţine derularea în bune condiţii a proiectelor administraţiei locale pentru creşterea standardului de viaţă al locuitorilor”, se arată într-un răspuns oficial al Primăriei Sectorului 1, la solicitarea MEDIAFAX.

Răspunsul celor trei primării din Capitală confirmă astfel declaraţiile consilierului general Ciprian Ciucu (PNL), care a susţine că măsurile fiscale luate de Guvern vor afecta foarte mult primăriile din Bucureşti.

„În scenariul optimist, în care creşte brutul şi vor fi încasări mai mari la buget, Primăria Capitalei şi primăriile de sector vor pierde 440 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o scădere cu 20% a bugetului cumulate (…) În scenariul pesimist, scăderea va fi de 616 milioane euro - dacă se menţine acelaşi brut şi va scădea venitul supus impozitării - ceea ce înseamnă o scădere cu 28% a bugetului cumulat”, a declarat Ciucu.

Potrivit lui Ciucu, din banii care nu vor mai fi colectaţi la buget s-ar fi putut acoperi întreaga investiţie la RADET, s-ar fi putut construi spitalul metropolitan, s-ar fi consolidat toate clădirile cu risc seismic din Bucureşti sau s-ar fi putut investi în flota de autobuze pentru următorii 20 de ani.

"Adio investiţii, adio spital metropolitan, adio speranţe", a precizat consilierul.

În replică la afirmaţiile consilierului PNL, Primăria Capitalei a precizat că noile măsuri fiscale nu vor aduce prejudicii instituţiei şi nu vor fi afectate proiectele de infrastructură.

„Măsurile fiscale adoptate de Guvernul României nu vor aduce niciun prejudiciu Primăriei Capitalei şi nici bucureştenilor. Toate proiectele de infrastructură începute vor fi finalizate la termen şi, totodată, vor demara altele noi: parcări, poduri, pasaje, supralărgiri, sală polivalentă, sală de concerte, locuinţe pentru tineri şi cazuri sociale, piste de biciclete, săli de sport şi bazine. Suma care nu se va mai încasa din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal va fi recuperată integral prin creşterea procentului din cotele defalcate şi echilibrări bugetare, aşa cum am stabilit împreuă cu premierul şi ministrul de finanţe, fapt anunţat public", a transmis Gabriela Firea printr-un comunicat de presă, precizând faptul că afirmaţiile consilierilor din opoziţie sunt mincinoase.