Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader: 650 de deţinuţi eliberaţi, în urma aplicării legii recursului compensatoriu

Autori: Cătălina Mănoiu , Mediafax 13.11.2017

Tudorel Toader a a afirmat că ANP trebuia să elibereze deţinuţii eligibili după ce legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare.

"Legea a intrat efectiv în vigoare şi oricare dintre noi - că este ministrul Justiţiei sau altceva, director de ANP -, în ziua în care legea intră în vigoare trebuie să o pună de îndată în aplicare. Nu ai niciun temei juridic să reţii pe cineva o oră, darămite o zi sau mai mult peste durata pedepsei efectuate din cele 30 de zile plus cele 6 considerate efectuate", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în plenul Camerei Deputaţilor.

Ministrul Justiţiei a precizat că în penitenciare sunt 25.093 de deţinuţi, cu 5.972 de deţinuţi peste capacitatea de cazare la standardul de 4 metri pe deţinut.

"Ca urmare a aplicării Legii 169 au ieşit în prima zi 529, iar până astăzi 650 de deţinuţi", a precizat Tudorel Toader, adăugând că "problema penitenciarelor nu este de ieri, de alaltăieri, este o problemă istorică - pe de o parte, o problemă sistemică - pe de altă parte".

Tudorel Toader a mai spus că sunt 25.093 de deţinuţi în penitenciare şi doar 13.000 de funcţionari cu statut special. "Dânşii spun că este prea puţin 13.000. Am demarat o procedură de adoptare a unei hotărâri de Guvern în care să suplimentăm la ANP schema de personal cu încă 1.000", a spus ministrul Justiţiei.