Deficitele dau peste cap prognozele: cursul se îndreaptă către 4,7 lei/euro la finalul anului

Autor: Anelis Baciu 14.11.2017

Deteriorarea deficitului comercial, al celui buge­tar, precum şi creşterea inflaţiei dau peste cap prog­no­zele pri­vind evoluţia cursului până la finalul anului, analiştii es­timând un nivel de aproape 4,7 lei pentru un euro la final de 2017. Deprecierea mai puternică estimată de analişti este pusă şi în contextul unei flexibilităţi mai ample a cursu­lui anunţate de BNR.

„Apreciez că o evoluţie a leului de depreciere nomi­na­lă anuală de circa 2%-3% ar fi în linie cu fundamentele eco­nomice, ţinând cont de trendul de deteriorare a defi­ci­tului comercial şi a celui bugetar, precum şi evoluţia an­ti­cipată de accelerare a ratei inflaţiei.

Noi ne menţinem deocam­dată prognoza de 4,62, dar fiind depăşit deja acest nivel şi ţinând cont de presiunile existente în piaţă, în lipsa unei interventii a băncii centrale poate că e mai rea­list să prelungim tendinţa de depreciere anuală de 3% că­tre finalul anului, caz în care am putea vedea leul un­de­va la 4,68“, a explicat Horia Braun, economist-şef al BCR. Prog­nozele mai pesimiste văd însă cursul la 4,8 lei pentru un euro la finalul anului.

Leul s-a depreciat ieri în raport cu euro până la nivelul isto­ric de 4,6495, cel mai slab curs de la apariţia monedei europene până în prezent, adică din ultimii 19 ani.