Producţia industrială - plus 7,7% la 9 luni, cel mai bun ritm din ultimii peste 10 ani

Autor: Iulian Anghel 14.11.2017
Industria trece prin unul dintre cele mai bune momente ale ei, înregistrând în primele nouă luni din an o creştere de 7,7% an/an. Cresc puternic industria bunurilor de capital şi a bunurilor de folosinţă îndelungată, potrivit INS.

Creşterea înregistrată la nouă luni reprezintă cel mai înalt ritm înregistrat în mai bine de zece ani şi prefigurează un an excelent pentru industrie, rezultate care erau anticipate deja de datele din primul semestru. În S1 industria a avut o creştere de 7,3%, an/an, cu o pondere de 23% în PIB, contribuind cu 1,7 puncte procentuale la creşterea economică de 5,8%.Industria prelucrătoare este în frunte, cu o creştere de 8,9%, în vreme ce industria extractivă şi producţia de energie, gaze şi apă îşi revin.

Datele de săptămâna trecută prefigurau că industria prelucrătoare continuă să crească susţinut. Comenzile noi au consemnat un avans de 11,3%, an/an, evoluţie sprijinită de accelerarea industriei globale şi a consumului intern (privat şi public).

„Pe termen scurt ne aşteptăm la consolidarea climatului pozitiv din industria prelucrătoare, însă previzionăm schimbarea de tendinţă în 2018, pe fondul maturităţii ciclului postcriză”, a comentat Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Datele de ieri arată că, în industria prelucrătoare, avansează puternic zonele cu valoare adăugată mare. A crescut cu 28% fabricarea echipamentelor electrice, cu 30% fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, cu 20% fabricarea autovehiculelor de transport sau cu 9% fabricarea de calculatoare.

Creşte puternic industria bunurilor intermediare (9,6%) şi industria bunurilor de capital, semn că se fac investiţii (plus 13,2%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 5,9%.

Potrivit INS, în primele nouă luni, comparativ cu perioada similară din 2016, producţia industrială a fost mai mare cu 7,7% ca serie brută, respectiv cu 8,7% ca serie ajustată sezonier.

Producţia a avansat ca efect al creşterilor tuturor celor trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (plus 8,3%), industria extractivă (plus 5,8%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 1,8%).

În septembrie 2017, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 16,5% şi a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,7%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 4,2% ca serie brută şi cu 7,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.