Experţi economici: Renunţaţi la modelul depăşit al programului de lucru de opt ore în Germania

Autor: Catalina Apostoiu 15.11.2017

Cel mai important consiliu de experţi economici din Germania  apreciază că actualele reguli care guvernează munca sunt depăşite şi inflexibile. „Ideea că îţi începi ziua de lucru dimineaţa la birou şi o închei când pleci după-amiaza târziu este depăşită“, declară Christoph Schmidt, preşedintele consiliului, citat de Deutsche Welle. 

În Germania, angajatorii nu-i pot obliga pe majoritatea angajaţilor să muncească mai mult de opt ore pe zi, deşi există o serie de excepţii. De asemenea, angajaţii trebuie să dispună de o pauză de 30 de minute după şase ore de muncă şi de cel puţin 11 ore de odihnă între zilele lucrătoare.

Aceste condiţii sunt prea restrictive pentru angajatori, susţin experţii. Aceştia vor ca programul de lucru să fie limitat mai degrabă la 48 de ore pe săptămână decât opt ore pe zi şi să existe mai multe excepţii de la regula celor 11 ore de odihnă.

De asemenea, aceştia resping posibilitatea reducerii programului de lucru din perspectiva deficitului în creştere de forţă de muncă calificată.