Nu mai ţine de domeniul SF: Roboţii ucigaşi reprezintă un adevărat pericol pentru siguranţa omenirii, avertizează specialiştii

Autor: Dragoş Dinu 19.11.2017

Tehnologia cu care se fabrică roboţii inteligenţi este deja prezentă la nivel global şi trebuie interzisă, a avertizat un om de ştiinţă din domeniul tehnologiei artificiale. Stuart Russel, profesor de informatică la Universitatea Berkeley din California, a spus că masinăriile pot fi devastatoare pentru securitatea naţională, în cazul în care inteligenţa artificială ar alege să ucidă oameni, potrivit The Telegraph.

Russel, care a lucrat mai bine de 35 de ani în domeniul tehnologiei artificiale, a mai spus că producţia de roboţi, care ar pune în pericol rasa umană, trebuie să fie stopată înainte să fie prea târziu.

Ieri, grupul de presiune, campania „Stop Killer Robots”, a prezentat un scurt film în cadrul unei întâlniri a ţărilor participante la Convenţia privind interzicerea anumitor tipuri de arme convenţionale, care a redat un scenariu bazat pe pericolul reprezentat de tehnologiile existente.

Videoclipul, intitulat „Slaughterbots”, începe cu apariţie unui director executiv pe o scenă, care dezvăluie un produs nou pe piaţă unei mulţimi entiziaste. Directorul nu prezintă un nou smartphone, ci o dronă care foloseşte recunoaşterea facială pentru a indentifica o ţintă pe care mai apoi o va distruge.

Clipul arată cum aceste arme ajung în mâinile unor terorişti care le folosesc pentru a sacrifica politicieni şi studenţii dintr-o sală de curs. Rusell a spus că videoclipul nu prezintă nişte speculaţii, ci rezultatul integrării tehnologiei de care dispunem deja.

„Producerea maşinăriilor care pot să aleagă uciderea oamenilor va fi devastatoare pentru securitate, dar şi pentru libertatea noastră, mii de cercetători sunt de acord cu acest aspect”, a spus Rusell. 
 
Mai mult de 70 de ţări au participat, săptămâna aceasta, la Convenţia privind interzicerea anumitor tipuri de arme convenţionale, pentru a discuta o potenţială interdicţie la nivel mondial a roboţilor letali.
 
Armele autonome, cum ar fi dronele, sunt folosite deja de militarii ţărilor mai avansate tehnologic, ca de exemplu Marea Britanie, SUA, Israel şi China. 
 
Campania „Stop Killer Robots” susţine că senzorii moderni şi progresele recente ale inteligenţei artificiale au făcut posibilă proiectarea unui sistem care ar putea ataca şi ucide oameni, fără control uman.
 
În iunie, antreprenorul din spatele companiilor Tesla şi Space X, a descris AI drept „cel mai mare risc pe care îl întâmpinăm ca civilizaţie” şi trebuie reglementată înainte ca „oamenii să vadă roboţii mergând pe stradă şi ucigând oameni”.