Economia României a rupt lanţul: salt spectaculos al PIB, plus 7% la nouă luni şi 8,8% la T3

Autor: Iulian Anghel 15.11.2017

PIB-ul României a făcut un salt spectaculos în primele no­uă luni din an, de 7%, în vreme ce economia a crescut în T3 faţă de T3 2016 cu 8,8%, lucru neanticipat nici în cele mai opti­miste previziuni.

Un salt de peste 6% al economiei în acest an, cum pre­­co­­ni­zează guvernul, nu mai este, prin urmare, o utopie.

Datele publicate ieri de INS nu detaliază sursa creş­te­rii economice dar, pe partea de utilizare, consumul a ră­mas, cel mai probabil, vehiculul care trage după el eco­no­mia, în condiţiile în care investiţiiile statului sunt în cădere li­beră, iar comerţul exterior consemnează o dete­rio­rare puternică a deficitului comercial.

Pe partea de formare a PIB, este posibil ca agricultura să fi avut o contribuţie relevantă în condiţiile în care, din da­te­le lunare (industrie, construcţii) nu era anticipată o creş­­tere de 8,8% în T3, an/an. „Datele sunt peste aştep­tări, chiar pes­te aşteptările guvernului. Este o situa­ţie fa­vorabilă şi da­torită ei la fina­lul anului, pe indicatorii sem­nificativi – deficit buge­tar, deficit extern, ca ponderi în PIB - lucrurile vor arăta bi­ne. Guvernul va putea arăta, la finalul anului, o poză onorabilă“, comentează econo­mis­tul Aurelian Dochia.

Economistul Ionuţ Dumitru remarcă şi el creşterea eco­no­mică peste aşteptări, dar subliniază şi riscurile: „Este acum absolut evident că, după ce am avut anul tre­cut o închidere de GAP pe PIB, avem acum de-a face cu o supraîncălzire a economiei care era vizibilă deja încă de di­nainte de a avea datele la T3. De aceea nu m-aş exalta şi aş privi cu rezervă datele din trimestrul al treilea.“

O creştere foarte mare a PIB în 2017 va pune probleme anul viitor, pentru că „baza“ va fi foarte mare.