Antibiotice Iaşi şi-a majorat veniturile din vânzări cu 3% în primele nouă luni, iar profitul cu 14%

Autor: Roxana Rosu 15.11.2017

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi a înregistrat în primele nouă luni ale anului venituri din vânzări de 234 milioane lei, cu 3% peste nivelul din perioada similară a anului trecut, iar profitul net s-a majorat cu 14%, la 20,24 milioane lei.

Exporturile companiei au atins la finele lunii septembrie valoarea de 91,7 mil lei, in crestere cu 26%, principalele destinatii fiind Asia (38%), America de Nord (26%) si Europa (18%), vanzarile in aceste zone reprezentand aproximativ 80% din totalul vanzarilor realizate, potrivit raportului financiar.

In Asia de Sud-Est, exporturile realizate in primele 9 luni ale anului sunt cu 16% mai mari, pe piata SUA cresterea a fost de 45%, iar în  Rusia şi CSI de 70%.

Compania are pentru acest an un program de investiţii de 72 milioane lei, din care în primele nouă luni a finalizat proiecte de 32 milioane lei/

Valoarea activelor a crescut de asemenea cu 5%, la 557,7 milioane lei comparativ cu 1 ianuarie 2017 .

Potrivit Antibiotice, dupa primele 9 luni, producătorul român îşi menţine pozitia de lider pe segmentul medicamentelor generice comercializate in spitale, cu o cota de piata de 17,6%.

În acelaşi timp, urmând trendul general al pietei determinat de cresterea interesului pentru preventie, intretinerea starii de sanatate si mentinerea calitatii vietii, portofoliul de medicamentele fara prescriptie medicala (OTC) al societatii a inregistrat in perioada ianuarie-septembrie o crestere de 35%, superior ritmului inregistrat de piata totala de profil (+20%).

Antibiotice Iaşi este o companie românească listată la Bursa de Valori Bucureşti, controlată de stat în proporţie de 53% prin Ministerul Sănătăţii.

Anul trecut, în 2016, 31% din cifra de afaceri a fost realizată pe pieţele internaţionale, iar compania este lider în producţia mondială de Nistatină, o substanţă activă utilizată în industria farmaceutică şi cosmetică. La nivelul întregului an 2016, Antibiotice a avut vânzări de 335 mil. lei.