Importurile de fructe exotice, la raport: Pe rafturile magazinelor ajung fructe exotice de 220 mil. €. Avocado conduce detaşat în topul creşterilor

Autor: Roana Rotaru 20.11.2017

„Oamenii nu îşi mai fac vacanţele la Stâna de Vale, ci merg în croaziere. Gusturile românilor s-au mai rafinat. Tinerii au mers la studii în străinătate, unde s-au intersectat cu gastronomia altor ţări“.



Importurile de fructe exotice au ajuns anul trecut la 217 mil. euro, faţă de numai 90 mil. euro în ur­mă cu cinci ani. Aproape două trei­­mi din importuri sunt aco­pe­rite de ba­na­ne, dar creş­te­rile cele mai mari vin de la avocado, ananas sau man­go.

România a importat anul trecut banane de peste 125 de milioane de euro, în jur de 178.000 de tone, bananele fiind printre cele mai apreciate fructe exotice din România după valoarea importurilor din 2016, potrivit datelor Eurostat.

În ultimii cinci ani importurile de banane au crescut de 2,6 ori, potrivit calculelor ZF bazate pe datele Eurostat. Românii consumă mai multe banane faţă de alte fructe exotice datorită pre­ţului accesibil, gustului şi pentru că sunt săţioase, potrivit specialiştilor din piaţă.