VIDEO ZF Live. Cristian Găvan, MAM Bricolaj: Românii sunt din ce în ce mai interesaţi să îşi facă singuri mobilierul din casă, iar acest lucru se vede din creşterea vânzărilor din magazinele de bricolaj

Autor: Dragoş Dinu 08.01.2018

Românii sunt din ce în ce mai interesaţi să îşi confecţioneze singuri mobilierul din casă, iar acest lucru se observă în vânzările în creştere ale retailerilor de bricolaj.

„Se vând foarte bine panourile gata finisate din pal melaminat, pe care noi le debităm şi le căntuim, în aşa fel încât utilizatorul final, micii meseriaşi cărora ne adresăm, să poată să asambleze singuri corpurile de mobilier. Am realizat şi un curs prin care învăţăm clienţii să îşi construiască singuri mobila”, a spus în cadrul emisiunii de ZF Live Cristian Găvan, fondatorul MAM Bricolaj, un furnizor de materiale şi accesorii pentru mobilier înfiinţat în 2011.

Românii, după spusele lui Cristian Găvan, sunt interesaţi şi de elementele de design, deoarece se vând bine corpurile de iluminat încastrabile în mobilier, mânerele şi blaturile de bucătărie.

„La începutul businessului am vrut să avem drept utilizator firmele de mo­bilier, un fel de business to business. Ne-am dat seama că aceste între­prinderi vor preţuri mici şi plata la ter­men, ceea ce nu se potrivea cu obiec­tivele noastre, deoarece ne poziţionăm ca magazin cash&carry. Ast­fel, am schimbat strategia şi ne-am în­drep­tat atenţia către meseriaşii inde­pen­denţi.” În 2017, MAM Bricolaj a înre­gis­trat o cifră de afaceri de 21 de milioane de lei, cu 26% mai mare decât în 2016, potrivit datelor furni­za­te de companie. Pentru 2018, com­pa­nia îşi propune creşterea cifrei de afa­ceri cu 30%.

Cristian Găvan a spus că manopera în zona de mobilier costă din ce în ce mai mult. „Să îţi faci o mobilă de bucătărie la comandă, în vestul Europei, costă undeva între 20.000 şi 50.000 de euro.”

Când a apărut în piaţă, în 2011, MAM Bricolaj lucra exclusiv cu importatorii tradiţionali din România, însă odată cu participarea la târgurile internaţionale din ţări precum Austria, Polonia şi Turcia, firma a luat contact cu furnizorii internaţionali, iar în acest moment importă pe cont propriu 50% dintre produse.

„Avem în rafturi aproximativ 10.000 de produse diferite. Este imposibil să imporţi 10.000 de piese de mobilier şi să fii şi competitiv.“

„Unele produse se pot cumpăra la palet, altele vin cu camionul, iar pe altele le poţi achiziţiona, pur şi simplu, la bax. Nu se justifică să aduci din import un bax, deoarece costul transportului ar mări preţul produsului la raft”.

Cristian Găvan a spus că devine din ce în ce mai greu ca un antreprenor să facă producţie de mobilă în România din cauza crizei forţei de muncă. „Sunt mici obstacole interne cu privire la felul în care se încurajează producţia în România. Cred că este vorba şi de lipsa tradiţiei”.

Pe lângă cele două magazine fizice pe care firma le are în Bucureşti, MAM Bricolaj are şi un parteneriat cu retailerul eMAG. „Sunt foarte mulţumit de colaborarea cu eMAG. Chiar dacă comisioanele ajung la 15% - 20%, ne asigură o desfacere constantă”.

Cristian Găvan vrea să extindă afacerea şi să deschidă încă două magazine, unul în 2018 şi unul în 2019, în aşa fel încât să acopere cele patru puncte cardinale ale Bucureştiului.

„A crescut bonul mediu, dar şi numărul de clienţi. În momentul de faţă avem 16.000 de bonuri lunar, iar anul trecut am avut undeva între 13.000 – 14.000 de bonuri lunare. Tendinţele sunt bune. Încă există proiecte în dezvoltare”.