Ce spun avocaţii după revoluţia fiscală? Firmele vor să menţină salariile nete, dar se tem de noi surprize legislative şi caută soluţii reversibile

Ziarul Financiar 25.11.2017
Companiile vor să menţină nivelul salariilor nete ale angajaţilor, dar se tem de noi surprize legislative anul viitor şi caută alte soluţii decât majorarea salariului brut, cum ar fi sisteme de bonusare sau acte adiţionale temporare, spun avocaţii de la NNDKP.

„Un salariu brut mărit prin act adiţional la contractul de muncă nu mai poate fi redus ulterior. Companiile vor să menţină netul, dar se tem să nu fie păcălite, să nu aibă o surpriză neplăcută la anul. De exemplu, taxa de solidaritate este acum 2,25% din brut, dar dacă se face 7% anul viitor? De aceea angajatorii se uită la acte adiţionale temporare, sisteme de bonusare“, a spus la ZF Live Alina Timofti, Tax Partner în cadrul NNDKP.

De aceeaşi părere este şi Luminiţa Dima, Partener NNDKP, coordonator al practicii de dreptul muncii, care aminteşte că ordonanţa de urgenţă prin care s-au introdus modificările legate de plata contribuţiilor poate fi respinsă sau modificată în Parlament, astfel încât este posibil ca sarcina fiscală pentru angajator să crească din nou şi cea pentru angajat să scadă.

„Noi le propunem diferite soluţii, în funcţie de sistemul relaţiilor de muncă din companie, dacă au sindicat sau nu, cum s-au negociat salariile. Poţi modifica brutul prin acte adiţionale temporare astfel încât să asiguri reversibilitatea condiţiilor. Să poţi rediscuta adaptarea salariilor în funcţie de eventualele noi modificări de anul viitor.“

O întrebare repetată în ultima vreme a fost de ce au fost introduse aceste modificări legislative, care este scopul lor.

În opinia reprezentanţilor NNDKP, statul încearcă în acest fel să amelioreze colectarea, aflată la un nivel extrem de scăzut în România, în condiţiile în care acţiunea de neplată va deveni prin lege infracţiune în sistemul de reţinere la sursă.

„Eu cred că e nevoie de îmbunătăţirea colectării. Dar corectăm o incapacitate de control prin modificări legislative. În mod normal trebuia informatizat ANAF pentru a creşte colectarea, nu aplicate astfel de metode“, a precizat Alina Timofti.