Socialismul se extinde în capitalism: Canada va testa efectele „venitului de bază“ asupra sărăciei create de pierderea locului de muncă

Autor: Catalina Apostoiu 30.11.2017

Provincia canadiană Ontario intenţionează să asigure un venit de bază pentru 4.000 de persoane din trei comunităţi diferite într-un experiment prin care încearcă să evalueze dacă furnizarea unor alocaţii mai mari pentru persoane asistate social sau cu venituri mici va schimba material semnificativ vieţile acestora, scrie CNBC.

Experimentul se va derula pe parcursul a trei ani şi va fi supravegheat de experţi în ştiinţe sociale, economişti şi politicieni din Canada şi din alte părţi ale lumii. „Va îmbunătăţi educaţia copiilor? Îi va face pe aceşti oameni mai sănătoşi în trei ani?

Îi va face să-şi accepte mai bine locul de muncă dacă nu mai sunt descurajaţi atât de mult să muncească“ , se întreabă Hugh Segal, fost senator canadian şi acum consultant al guvernului în acest proiect. Pentru participarea la experiment este eligibil oricine nu are loc de muncă sau are un venit anual mai mic de 34.000 de dolari canadieni pe an (26.000 de dolari americani).

Oamenii fără soţ sau copii primesc câte 17.000 de dolari ca venit de bază şi pot păstra jumătate din ce câştigă din muncă. Canadienii asistaţi social sunt în mod normal obligaţi să scadă tot ce câştigă din muncă din alocaţia socială lunară. Altfel, păstrarea banilor din muncă este considerată o încurajare a muncii. Cuplurile primesc 24.000 de dolari.