Coreea de Nord nu va dezarma, anunţă delegaţia Rusiei la Phenian

Autori: Andrei Ionascu , Mediafax 02.12.2017

"Au spus că nu vor dezarma, că nici nu se poate vorbi despre asta", a declarat Svetlana Maximova, unul dintre membrii delegaţiei Rusiei la Phenian.

Kazbek Taisaiev, un alt parlamentar rus, a precizat că "nord-coreenii nu vor război, vor să trăiască în normalitate, dar dacă există o ameninţare din partea Statelor Unite, atunci sunt pregătiţi din punct de vedere moral pentru un război".

Între timp, regimul Kim Jong-Un a organizat un miting şi un foc de artificii la Phenian, pentru a sărbători finalizarea arsenalului nuclear cu cea mai recentă lansare a unei noi rachete balistice intercontinentale.

Potrivit presei nord-coreene, citată de site-ul agenţiei Yonhap, militari şi cetăţeni s-au adunat, vineri, pentru a marca finalizarea statutului de "forţă nucleară de stat", după testarea cu succes a rachetei Hwasong-15.

În timpul discursurilor festive, oficiali importanţi din cadrul partidului şi din conducerea militară au susţinut că testarea cu succes a noii rachete balistice avansează poziţia strategică a Coreei de Nord la cel mai înalt nivel.

"Nimeni nu poate încălca drepturile noastre la suveranitate, la supravieţuire şi la dezvoltare, pe măsură ce am finalizat arsenalul nuclear de stat", a declarat Pak Kwang-Ho, vicepreşedintele comitetului central al Partidului Muncitoresc nord-coreean.

Coreea de Nord a anunţat, miercuri, că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice ţintă din Statele Unite ale Americii. Racheta ar fi atins o altitudine de aproximativ 4.475 de kilometri - de peste zece ori mai mare decât cea a Staţiei Spaţiale Internaţionale - şi ar fi parcurs o distanţă de 950 de kilometri, în 53 de minute.

Potrivit unor experţi americani şi sud-coreeni, racheta Hwasong-15 poate zbura peste 13.000 de kilometri şi implicit are capacitatea să ajungă în Statele Unite ale Americii.