România importă jucării de 50 de milioane de euro şi trimite la export doar de 7 milioane de euro

Autor: Georgiana Mihalache 06.12.2017

România a importat anul trecut jucării în valoare de 50 de milioane de euro, de peste şapte ori mai mult decât va­loarea exporturilor de jucă­rii, care nu au depăşit 7 mi­lioa­ne de euro în 2016, arată date­le Eurostat.

Piaţa româ­nească de jucării este dominată de afa­ceri bazate pe distri­buţie, iar situaţia din Uniu­nea Euro­peană din acest sector este asemănătoare cu ce se întâmplă pe piaţa lo­cală, în contextul domi­naţiei pro­duselor fabri­ca­te în China, care reprezintă 85% din importurile totale de jucării din UE.

„Problema vine din faptul că noi nu vrem să producem nimic, preferăm să le aducem şi să le vindem la noi. Sunt câţiva producători de jucării în Româ­nia, dar dau puţin în afară, jucării de lemn care la noi nu se vând. Am adus noi foarte multe bucăţi şi nu vor, în Germania sunt top vânzări, noi prefe­răm maşinuţele electrice, nu jucăriile educative“, a spus pentru ZF Daniel Min­­ciună, unul dintre acţionarii Nichi­duţă Trading, un business de 22 de mi­lioa­ne de lei din Constanţa, spe­cia­lizat în comerţul cu produse pentru copii.