IGSU: La nivel naţional, există peste 190 de cluburi fără autorizaţie de securitate la incendiu

Autori: Oana Despa , Mediafax 07.12.2017

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a identificat, într-o singură lună, 195 de cluburi, baruri şi discoteci, care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendii, neregulile fiind constatate în urma a peste 800 de verificări, aplicându-se amenzi în cuantum de 1.500.000 de lei.

"Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă au derulat, în fiecare sfârşit de săptămână din perioada 03 noiembrie - 05 decembrie, 847 acţiuni de verificare la obiective frecventate de un număr mare de utilizatori, din categoria cluburi, baruri şi discoteci.(...) Din totalul locaţiilor verificate în această perioadă, au fost identificate 195 de obiective din categoria cluburi, baruri şi discoteci, care funcţionau fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. În urma controalelor, nu au fost constatate încălcări grave privind securitatea la incendii, sens în care nu s-a impus aplicarea sancţiunii complementare de oprire a funcţionării", reiese dintr-un comunicat transmis de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit sursei citate, au fost identificate 2.906 neconformităţi, dintre care 328 au fost remediate pe timpul verificărilor, neregulile găsite fiind sancţionate cu 654 de amenzi contravenţionale, în cuantum de 1.548.350 lei. Dintre acestea, 36 de amenzi în cuantum de 88.550 lei au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor legii antifumat în spaţiile publice.

"Verificările au vizat modul de respectare a normelor de apărare împotriva incendiilor, de către chiriaşi sau de către administratorii/proprietarii spaţiilor. Printre aspectele urmărite pe durata controalelor amintim: verificarea modului de asigurare a dotării cu mijloace tehnice de primă intervenţie; verificarea modului de exploatare a instalaţiei electrice de iluminat şi a sistemului de încălzire; asigurarea condiţiilor de evacuare în siguranţă a persoanelor; existenţa autorizaţiei de securitate la incendiu; reglementarea fumatului şi utilizarea focului deschis", se mai arată în comunicatul instituţiei.

De asemenea, pompierii au desfăşurat activităţi de instruire în vederea prevenirii situaţiilor de urgenţă cu persoanele responsabile din cadrul acestor localuri publice, dar şi asupra modalităţilor de evacuare a persoanelor şi materialelor.

În urmă cu mai bine de două luni, pe 1 octombrie, a intrat în vigoare legea care îi obligă pe proprietarii de localuri să obţină autorizaţie pentru siguranţa la incendii.