În România, numărul deceselor cauzate de infarct miocardic acut este mai mare decât media europeană

Autori: Oana Despa , Mediafax 07.12.2017

Conform raportului dedicat României realizat de OECD Health Data în cooperare cu Observatorul European al Sistemelor şi Politicilor Europene de Sănătate, publicat în noiembrie 2017, numărul deceselor cauzate de infarctul miocardic acut, la noi în ţară, este încă mult mai mare decât media europeană iar, la nivelul anului 2014, rata de mortalitate pentru IMA era cea mai ridicată dintre toate ţările U.E.

,,La nivel european, 1 din 5 pacienţi supravieţuitori ai unui infarct vor suferi un alt eveniment cardiac, poate chiar un alt infarct, în următorul an. Iar acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, pentru că pacientul a ales să ignore „sănătatea” cardiovasculară şi să revină la stilul de viaţă anterior infarctului. (...) Dacă însă pacientul a ajuns la spital cu un diagnostic de infarct de miocard, el trebuie să înţeleagă că ţine de el, în primul rând, să îl prevină pe cel de al doilea", a explicat medicul cardiolog Oana Inţă, din cadrul Fundaţiei "Pop de Popa" pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare (FOBAC) .

De asemenea, cardiologul a mai specificat pacientul trebuie să meargă la controale regulate, să îşi ia tratamentul şi să respecte indicaţiile medicului.

Specialiştii mai subliniază că, în prevenţia afecţiunilor cardiovasculare, există factori de risc pe care nu îi putem influenţa, precum vârsta, ereditatea şi sexul, însă sunt si factori de risc care ţin de fiecare persoană în parte şi asupra cărora se poate interveni, aşa cum sunt sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, hipertensiunea arterială, fumatul sau diabetul.

,,Pacienţii subestimează riscurile şi complicaţiile infarctului miocardic. Majoritatea supravieţuitorilor unui infarct au o aderenţă la tratament de doar 2-3 luni, după care încep să se simtă bine şi uită că inima lor are nevoie de mai multă atenţie. Trebuie să se prezinte la controale regulate, la medicul cardiolog şi la medicul de familie, trebuie să respecte recomandările de tratament făcute de medic, să ţină sub control factorii de risc cardiovascular şi să conştientizeze că riscul de a dezvolta un al doilea episod cardiovascular este foarte mare, iar acest al doilea episod poate fi fatal”, a menţionat dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

În luna iulie, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Fundaţia ,,Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare (FOBAC) au demarat campania ,,Câte vieţi are inima ta?” prin care se încearcă atragerea atenţiei asupra importanţei de a preveni complicaţiile bolilor cardiovasculare şi mai ales asupra riscului cardiovascular mărit pe care îl au pacienţii care au suferit un infarct.