EY: Antreprenorii cred că educaţia precară şi accesul la finanţare sunt cele mai mari obstacole în dezvoltarea unui start-up, dar birocraţia nu mai este văzută ca o problemă majoră

Autor: Roxana Rosu 08.12.2017

♦ Principalele obstacole pe care le întâmpină antreprenorii atunci când vor să pornească o afacere sunt educaţia precară şi accesul la finanţare, a căror importanţă a crescut anul acesta comparativ cu 2016, în timp ce problemele legate de birocraţie s-au diminuat semnificativ în percepţia oamenilor de afaceri, potrivit unui studiu realizat de EY România.



Astfel, educaţia a fost pusă pe primul loc de 23% dintre oamenii de afaceri chestionaţi, faţă de 16% anul trecut, urmată de accesul la finanţare (18% vs.17%) şi teama de eşec (13% vs. 12% în 2016).

În acelaşi timp, ponderea antrepre­norilor care consideră birocraţia principalul obstacol în dezvoltarea afacerii a scăzut puternic, de la 28% la 11% în acest an, tot pe minus fiind şi impactul taxelor. Doar 10% dintre antreprenori mai cred că nivelul taxelor plătite este cel mai mare obstacol în business, faţă de 12% anul trecut.