Retrospectiva de business a anului 2017 – luna aprilie

Autor: Dana Ciriperu 08.12.2017

♦ Luna aprilie debuta cu rezultatele celui mai bun trimestru pentru bursa de la Bucureşti, care se plasa ca ritm de creştere pe primul loc în Uniunea Europeană după primul trimestru din 2017. Dezvoltarea accelerată din zona de servicii şi IT continuă cu investiţii ale gigantului american Fitbit, în timp ce la final de lună compania UiPath, fondată în Bucureşti în 2015 de românii Daniel Dines şi Marius Tîrca a primit 30 mil. dolari de la fondul american Accel Partners - cea mai mare finanţare obţinută până atunci de o companie de tehnologie lansată în România.

 

 

3 aprilie

Prim trimestru fulminant pentru bursa de la Bucureşti

 

Indicele BET, referinţa pieţei de capital de la Bucureşti, a crescut cu aproape 14% de la începutul acestui an, plasându-se pe primul loc în Uniunea Europeană, după ce a surclasat în ultimele zile indicele polonez WIG 20.

 

 

4 aprilie

Fraţii Pavăl au intrat în clubul miliardarilor cu retailerul de bricolaj Dedeman

 

Dedeman Bacău, cea mai mare com­panie antrepre­norială din România, con­trolată de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, a intrat „acce­lerat“ în „clubul“ mi­liar­darilor, depăşind deja pragul de un miliard de euro busi­ness pe piaţa locală şi urcând cu peste 20% faţă de anul anterior, la 1,17 miliarde de euro sau 5,25 miliarde de lei.

Dedeman este prima companie an­tre­prenorială româ­nească ce intră în ca­tegoria businessurilor care rulează peste 1 mld. euro anual.

 

7 aprilie

Ford revine la aproape 3.700 de angajaţi la Craiova la zece ani de la preluarea uzinei din Craiova

 

Ford România, compania care deţine uzina auto de la Craiova, a anunţat oficial că va recruta 976 de angajaţi în acest an pentru a acoperi necesarul de personal pentru intrarea în producţie a viitoarei generaţii a SUV-ului de clasă mică EcoSport.

Alături de cei 2.715 angajaţi care lucrează în prezent, numărul angajaţilor uzinei va ajunge din nou la aproape 3.700, cât număra uzina în 2007, atunci când a fost semnat contractul de privatizare.

 

 

10 aprilie

Încă un gigant din tehnologie pariază pe inginerii software din România

 

Fitbit, producătorul brăţărilor de fitness, angajează 200 de oameni în cercetare la Bucureşti. Compania americană, liderul global al pieţei de gadgeturi purtabile, cu afaceri de 2 mld. dolari anul trecut, a luat decizia să se extindă de peste cinci ori în doi ani, până la 200 de persoane, numărul de angajaţi ai centrului său de cer­cetare & dezvoltare din Bucureşti.

 

 

12 aprilie

Ameropa a dat 25 mil. euro pe patru silozuri

 

Traderul elveţian de cereale Ameropa Grains a cumpărat patru silozuri în judeţele Timiş, Brăila, Iaşi şi Olt, tranzacţii realizate în mai puţin de un an. Una dintre aceste tranzacţii este silozul vândut de Cereal Bac în judeţul Iaşi.

 

 

13 aprilie

Un adevărat război s-a iscat între fondurile de pensii şi guvern/ASF pentru „o aşa-zisă naţionalizare a pensiilor private”

 

Un adevărat iureş a apărut în industria pensiilor private obligatorii după ce pentru prima dată o companie, respectiv NN Pensii, a trimis un aver­tis­ment despre o aşa-zisă naţio­nalizare a fondurilor de pensii private către cei 1,9 milioane de clienţi pentru care admi­nis­trează active de 12 mi­liarde de lei, echiva­len­tul a 2,7 mi­liarde de euro.

Prima consecinţă a acestui scan­dal este nece­sitatea unei dis­cuţii asu­pra rolului pensiilor pri­vate Pilonul II în economie la 10 ani de la înfiinţare, în condiţiile în care ţări precum Ungaria şi Polonia, date deseori exemplu României, au decis naţionalizarea.

 

 

19 aprilie

Numărul de angajaţi se apropie de nivelul de dinainte de criză

 

Numărul de angajaţi din economie a ajuns în luna ianuarie la 4,78 milioane de persoane, în creştere cu peste 160.000 de oameni prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut şi la un nivel-record al ultimilor nouă ani, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Efectivul total de locuri de muncă se apropie astfel cu paşi repezi de nivelul cel mai ridicat din perioada de boom economic, de 4,83 de milioane de angajaţi, înregistrat în septembrie 2008.

Astfel, dacă se mai fac cel puţin 50.000 de noi angajări anul acesta, piaţa muncii va ajunge din nou la cel mai ridicat număr de salariaţi din ultimele două decenii.

 

 

20 aprilie

Fabricile construite acum 90 de ani, marii exportatori ai capitalului privat românesc

 

Producătorul din industria auto Compa Sibiu, producătorul de ulei vegetal Ardealul din Carei sau fabrica RAAL din Bistriţa cu clienţi precum John Deere, toate cu „rădăcini” îniante de 1989 şi controlate în prezent de salariaţi şi manageri sunt trei dintre cei mai mari 15 exportatori cu capital privat românesc din economie în 2016. Cele trei fabrici au avut anul trecut exporturi estimate de ZF la peste 220 mil. euro.

 

 

24 aprilie

Cargill a vândut silozurile din Teleorman către un antreprenor român

 

Cargill Cereale, una dintre fir­mele pe care grupul american Cargill le deţine în România, a vândut către compania Esperandza capacităţile de depozitare pe care le deţinea în judeţul Teleorman, potrivit datelor din piaţă. Tranzacţia ce include silozurile din localităţile Balaci (14.200 de tone), Salcia (39.000 de tone), Smărdioara (62.600 de tone), Turnu Măgurele (65.000 de tone) şi Târnava (14.200 de tone), dar şi baza de recepţie din Zimnicea (16.000 de tone), este evaluată la peste 10 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF făcute pe baza datelor din piaţă.

 

 

28 aprilie

Tranzacţia deceniului în IT: 30 mil. $ de la americanii de la Accel pentru un start-up local care face roboţi software

 

UiPath, o com­panie fondată în Bucureşti în 2015 de românii Daniel Dines şi Marius Tîrcă, care s-a specializat în ultimii ani în cea mai în vogă tehnologie la nivel global - dezvoltarea de roboţi software care auto­matizează proce­sele de lucru din com­panii - a primit 30 mil. dolari de la fondul american Accel Part­ners, cea mai mare finanţare obţinută până acum de o companie de tehnologie lansată în România.

Accel, primul fond de investiţii din lume care a investit în Facebook în 2005, a mai investit şi în alte staruri din Silicon Valley.