Protestele continuă. Aproximativ 10.000 de persoane continuă să protesteze în Piaţa Victoriei

Autori: Andreea Traicu , Mediafax 10.12.2017

În jur de 10.000 de persoane protestează, la ora transmiterii ştirii, în Piaţa Victoriei din Bucureşti. La ieşirea către Bulevard Kiseleff a fost montat un gard de protecţie, reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei precizând că sunt menite evitării unor incidente.

"Dispozitivul se dimensionează în funcţie de numărul protestatarilor. Nu e oportun acum să dăm cifre, întrucât cei care ar putea avea intenţii să producă incidente nu trebuie să aibă o dimensiune reală a efectivelor pentru nu a scădea eficienţa în gestionarea situaţiilor care ar putea apărea", a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, la solicitarea MEDIAFAX.

La ieşirea din Piaţa Victoriei către Bulevardul Kiseleff a fost montat un gard de protecţie. Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei Capitalei, acesta a fost amplasat preventiv pentru evitarea unor incidente.

Zona este asigurată şi de trupe ecvestre ale Jandarmeriei.

Participanţii susţin că intenţionau să meargă în Piaţa Regelui, pe Kiseleff, pentru a aduce un omahiu Regelui Mihai, însă au fost descurajaţi de prezenţa forţelor de ordine. Astfel, o parte dintre cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere.

"În această seară a fost organizat acest marş pentru a merge la Piaţeta Regelui şi în acelaşi loc a fost şi protestul anticorupţie. Pe evenimentul pentru Piaţeta Regelui s-au anunţat cam 1000 de persoane, iar pentru protest peste 7000. Practic, s-au suprapus cele două, iar majoritatea din cei care au venit pentru marş, au venit şi pentru protest. Suprapunându-se cele două acţiuni, lumea a rămas pe loc. S-a luat şi decizia de a se ţine un moment de reculegere, iar acel moment a fost ţinut nu numai de cei 1000 veniţi pentru marş ci de mai mulţi. Când s-a ţinut momentul de reculegere toţi s-au întors cu spatele la Guvern. Ţinând cont că a fost multă desfăşurare de forţe aici, lumea nu a mai avut curaj să plece. Au fost foarte mulţi jandarmi. Oamenii care voiau să meargă la marş erau paşnici. Probabil, văzând atâta mişcare de trupe, nu au mai îndrăznit să plece, ţinând cont de toate întâmplate pâna acum cu jandarmii", a declarat Florin Pastramă, unul dintre organizatorii protestului.

La ora 21.00, protestatarii au intonat imnul României.

Protestul a fost organizat pe Facebook, mai multe organizaţii făcând apel la oameni să iasă în stradă. Principala nemulţumire este legată de modificarea legilor justiţiei.

Circulaţia rutieră este restricţionată pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf spre Piaţa Victoriei, pe Bulevardul Aviatorilor, de la Piaţa Charles de Gaulle spre Piaţa Victoriei, pe strada Paris şi pe Bulevardul Lascăr Catargiu.