Revoluţia fiscală a PSD. Ce spun avocaţii despre incriminarea patronilor pentru nevirarea la buget a contribuţiilor angajaţilor: Trebuie să existe un prag şi o ierarhizare a plăţilor

Autor: Iulian Anghel 12.12.2017

Propunerea Ministerului de Finanţe de reintro­du­cere a pedepsei cu închisoarea pentru angajatorii care nu virează bugetului de stat sumele reţinute de la anga­ja­tori continuă să stârnească ecouri.

Emanuel Băncilă, EY Law, spune că noile regle­men­tări ridică mai multe probleme, între acestea fiind lipsa unui prag, dar şi numărul mare de taxe şi impozite care in­tră sub incidenţa viitoarei legi.

„Cred că nimeni dintre iniţiatori nu a vrut să-şi asume răs­punderea de a explica de ce în cazul unor taxe sau im­po­zite există o incriminare şi în alte cazuri nu. Aşa că au luat toate taxele şi le-au trecut în proiectul de ordonanţă.”

Ministerul de Finanţe are în plan reincriminarea ne­plă­ţii către bugetul de stat a taxelor şi contribuţiilor reţi­nu­te de angajator de la angajat. Neplata către bugetul de stat a im­pozitelor reţinute la sursă redevine infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la unu la şase ani.

Mirela Bucovicean de la Qualians comentează astfel  in­tenţia Finanţelor: „Eu plătesc contribuţiile la zi. În pri­mul rând, cred că ar trebui să definim paguba. Pentru 17 lei, dacă nu ai apucat să îi plăteşti, nu mi se pare normal, au fost însă ca­zuri. Dacă discutăm de sume neplătite de mi­lioa­ne de euro, atunci mi se pare justificat (incriminarea faptei - n. red.)“.