Stare de urgenţă în Italia după explozia de la Baumgarten, de lângă Viena

Autori: Anca Olteanu , Mediafax 12.12.2017

Italia va declara stare de urgenţă pentru stocurile de energie, după explozia unui nod de distribuţie a gazelor de la Baumgarten, de lângă Viena, a declarat, marţi, ministrul Industriei, Carlo Calenda, citat de Reuters. 

Calenda a susţinut că incidentul din Austria a evidenţiat faptul că Italia are „o problemă serioasă în ceea ce priveşte aprovizionarea” şi a evidenţiat faptul că este nevoie să se dezvolte Conducta Transadriatică (Trans Adrian Pipeline - TAP). Proiectul, care va oferi Italiei o nouă rută de aprovizionare, a fost amânat din cauza protestelor.

„Dacă am fi avut TAP nu ar fi trebuit să declarăm stare de urgenţă”, a mai spus Calenda.

Divizia care se ocupă de exportul gazelor naturale de la Gazprom a transmis că lucrează la redirecţionarea fluxului de gaze, după explozia unui nod de distribuţie a gazelor naturale de la Baumgarten, de lângă Viena, care a avut loc marţi dimineaţa, în jurul orei locale 8.45 (9.45, ora României). În urma exploziei a izbucnit şi un incendiu.

Explozia s-a soldat cu decesul unei persoane şi rănirea altor 18 persoane, informează site-ul postului Deutsche Welle.

Aflat în apropiere de frontiera cu Slovacia, terminalul de Baumgarten este cel mai important nod de distribuţie a gazului natural importat din Rusia, Norvegia şi alte state, pe aici trecând aproximativ 40 de miliarde de metri cubici de gaz natural pe an.