E-Distribuţie Muntenia a investit 14,5 mil. lei pentru modernizarea staţiei de transformare Cotroceni

Autori: Anca Olteanu , Mediafax 12.12.2017

În cadrul proiectului de modernizare a staţiei de transformare 110/10 kV Cotroceni au fost puse în funcţiune noile echipamente de înaltă tensiune, realizate cu module hibride. Pe partea de medie tensiune, au fost finalizate lucrările de înlocuire a vechilor instalaţii cu noi celule, compacte. Astfel, echipamentele de tip vechi au fost înlocuite cu echipamente moderne, cu fiabilitate crescută şi dimensiuni reduse.

Staţia de transformare Cotroceni, una dintre staţiile importante din Bucuresti, alimentează circa 26.000 de consumatori, atât casnici cât şi agenţi economici şi consumatori de importanţă strategică. Staţia a fost pusă în funcţiune în anul 1974 şi deserveşte, prin intermediul reţelei de medie şi joasă tensiune, zonele Grozăveşti, Regie, Crângaşi, Giuleşti, Cotroceni, Panduri, Eroilor, Răzoare, Iuliu Maniu şi Drumul Sării.

În urma acestor lucrări, staţia Cotroceni a fost introdusă în sistemul Telecontrol, care permite identificarea foarte rapidă a zonelor afectate în caz de defecţiuni precum şi efectuarea de la distanţă a manevrelor pentru realimentarea cu energie electrică a clienţilor. Sistemul Telecontrol permite realimentareă rapidă a locurilor de consum.

Modernizarea creează condiţiile pentru racordarea de viitori consumatori în zonele deservite. În următoarea etapă de modernizare va fi dezvoltată o nouă staţie de 20 kV alimentată prin două noi transformatoare 110/20 kV cu putere de 25 MVA, capacitatea totală a staţiei de transformare urmând să fie majorată de la 80 MVA la 130 MVA.

Prezent pe piaţa din România încă din 2005, Enel este un investitor privat în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, dar şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile. Enel are peste 3.100 de angajaţi în România şi oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienţi din trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie.