Iureşul deprecierilor la bursă: scăderi chiar şi de 8% în decembrie. Cu doar 10 şedinţe de tranzacţionare rămase din 2017, bursa de la Bucureşti a intrat într-o „zodie a scăderilor“ cu deprecieri ale indicilor chiar şi cu 2%

Autor: Liviu Popescu 14.12.2017
Bursa de Valori de la Bucureşti, catalogată încă piaţă de fron­tie­ră, afişează în cazul unor emitenţi din indicele de referinţă BET deprecieri chiar şi de 8% în decembrie, pe fondul unui sentiment negativ care a cu­prins piaţa determinat de marcările de profituri ale unor vânzători mari.
 
Pe de altă parte şi decizia Raiffeisen de a închide operaţiunile de brokeraj, în condiţiile în care era al treilea cel mai mare intermediar pe bursa românească, poate fi catalogată drept un factor declanşator al scăderilor bursiere de ieri, consideră un analist consultat de ZF.
 
Ieri dimineaţă însă investitorilor nu le venea să creadă ochilor când Digi, cea mai mare listare privată a unei companii, se de­precia cu 8%, cea mai agresivă scădere a unei companii din BET anul acesta.
 
Ulte­rior cotaţia şi-a revenit şi a închis la minimul de 33 de lei, la fel ca marţi seară.
 
„Cel mai probabil există o îngrijorare în privinţa creşterii ratelor dobânzii pe piaţă, coro­borată cu faptul că Digi are un grad de îndatorare destul de ridicat, situat la aproxi­mativ 90% din active“, explică Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville, scăderea acţiunilor Digi de ieri.
 
Creşterea inflaţiei peste aşteptări duce tehnic la majorarea dobânzilor, având un impact negativ în economie în condiţiile în care creditele vor fi mai scumpe, încetinind posibil consumul şi investiţiile. Inflaţia a surprins în noiembrie în condiţiile în care rata lunară a fost de 0,66%, ceea ce a dus la o rată anuală a inflaţiei de 3,32% faţă de 2,63% în luna anterioară. Preţurile produselor alimentare au urcat cu 0,57%, iar cele ale produselor nonalimentare au urcat cu 0,86%.
 
„Până când ratele dobânzilor în piaţă vor fi efectuat o mişcare suficient de mare pentru a-şi fi epuizat mare parte din potenţialul de creştere, companiile care au un grad mare de îndatorare vor avea de suferit la nivelul evaluării din piaţă“, spune Ovidiu Dumitrescu.