Consiliul Mondial al Aurului: Preţurile aurului vor continua să crească în 2018

Autor: Catalina Apostoiu 15.12.2017

Preţurile aurului au urcat în acest an în pofida creşterii dobânzilor în SUA, avansului pieţelor de acţiuni la nivel mondial şi a creşterii preţurilor mone­delor virtuale, şi există o mulţime de motive pentru care creşterile meta­lului preţios vor continua în 2018, relevă un raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC), citat de Marketwatch.

Contractele futures pe aur au avansat cu peste 9% până acum în acest an, în parte graţie cererii de active de refugiu pe fondul turbulenţelor geopolitice. Metalul preţios a obţinut o creştere de aproximativ 8,6% anul trecut, după trei ani consecutivi de scăderi.

John Reade, strateg şef în cadrul WGC, menţionează mai multe motive pentru care aurul „şi-ar putea menţine traiectoria ascendentă” anul viitor. Politica monetară va fi în continuare un driver semnificativ al cererii de aur, având în vedere că Fed-ul este aşteptat să majoreze în continuare dobânzile anul viitor şi să înceapă să permită o diminuare a bilanţului său, arată Reade. Între timp, BCE şi-ar putea restrânge stimulentele, ca şi banca centrală a Japoniei. China şi-ar putea de asemenea continua eforturile de rebalansare a creşterii economice, potrivit acestuia.

Creşterea continuă a pieţelor de acţiuni americane şi „traiectoria” dolarului american, care s-a depreciat în acest an, dar care a avansat în ultimul trimestru, ar putea susţine de asemenea preţurile aurului, arată Reade.

Perspectivele legate de creşterea ve­­niturilor sunt în acelaşi timp încura­ja­toare, economia Chinei, cea mai mare pia­­ţă pentru aur din lume, ur­mând să e­vite aşa-numita aterizare dură anti­ci­pată de unii în urmă cu un an.

India îşi revine de asemenea de pe urma „demonetizeării şoc” din 2016, urmând a fi una dintre ţările cu cel mai rapid ritm de creştere din lume anul viitor. Astfel, creşterea solidă a veniturilor pe cele mai mari pieţe pentru aur din lume, incluzând şi Germania şi SUA, va fi „fără îndoială considerată o veste bună”, spune oficialul WGC.

Aurul a obţinut o creştere de aproximativ 8,6% anul trecut, după trei ani consecutivi de scăderi. Contractele futures pe aur au avansat cu peste 9% până acum în acest an, în parte graţie cererii de active de refugiu pe fondul turbulenţelor geopolitice.