Cu gândul la alegeri, Ungaria avansează în salturi în războiul taxelor: După reducerea TVA la alimente şi a impozitului pe profit la minimul din UE, guvernul Orban dă indicii că impozitul pe venit va fi micşorat la sub 10%

Autor: Bogdan Cojocaru 18.12.2017

♦ Guvernul maghiar a început în 2014 o serie de reduceri ale TVA pentru alimente de bază care, spun lobbyştii, duc la scăderea preţurilor. Reducerile de taxe nu se rezumă doar la sectorul alimentar, ci se extind şi la companii, în unele cazuri în mod personalizat. Ungaria are deja cel mai mic impozit pe profit din UE.

Pentru 2018, an electoral, guvernul promite şi mai multe taxe reduse. Sunt indicii că impozitul pe venit va fi micşorat de la 15% la sub 10%.

Când guvernul maghiar a decis reducerea în 2016 a TVA pentru carnea de porc de la 27% la 5%, producătorii de carne de pui s-au scandalizat şi au cerut şi ei taxe mai mici. Astfel că, de la începutul acestui an, şi TVA pentru carnea de pui a fost redusă la 5%, la fel şi taxa pentru lapte proaspăt şi ouă. De la începutul anului viitor, şi peştele va avea TVA redusă la acelaşi nivel. Crescătorii maghiari de peşte exportă cantităţi semnificative, de circa 3.500 de tone pe an, în Polonia, Cehia, Austria şi România, scrie presa din Ungaria. Ministerul Agriculturii a spus că astfel preţurile pentru peşte şi produse din peşte se vor micşora cu 15-18%. Cu 5% vor fi taxate şi serviciile de internet.

La începutul acestui an, un secretar de stat declara că TVA redusă ar putea fi aplicată din 2018 peştelui, fructelor, legumelor şi chiar pâinii, notează agenţia MTI. Scopul este obţinerea unor preţuri mai mici. 

În octombrie, Ministerul Economiei a prezentat parlamentului un proiect de lege pentru diminuarea de anul viitor a contribuţiilor sociale plătite de angajatori de la 22% la 19,5%, scrie Portfolio.hu. Nivelul de 22% este unul redus de la 27%.

În decembrie anul trecut, ministrul economiei promitea tăierea taxei pe venit de la 15% la 9% în 2018 dacă avansul economic accelerează la peste 3% în ritm sustenabil, potrivit ziarului Vilaggazdasag. Comisia Europeană prevede o creştere economică de 3,7% în acest an, de 3,6% în 2018 şi de 3,1% în 2019 pentru Ungaria. Când aceste promisiuni au fost făcute, premierul Viktor Orban îşi îmbunătăţea previziunile de creştere economică la peste 4% în următorii doi ani. Ministrul economiei Mihaly Varga lega reducerea impozitului pe venit de diminuarea taxei pe profitul companiilor.

„Opinia mea personală este că după diminuarea taxei aplicate companiilor la 9%, impozitul pe venitul personal merită şi el redus“, a spus Varga.

De anul acesta, taxa pe profit în Ungaria a fost tăiată la 9%, cel mai mic nivel din UE şi unul dintre cele mai mici din lume. Anterior, taxa era de 10% pentru companiile mici, cu profituri de până la 500 de milioane de foriţi (1,6 milioane euro) şi de 19% pentru orice profit care trece de acest prag.

Cu taxe mai mici şi alte cadouri ministrul de externe maghiar a încercat zilele trecute să ispitească cu ocazia unei vizite în Silicon Valley producătorul de maşini electrice Tesla, scrie Reuters. Producătorii auto străini sunt importanţi pentru Ungaria deoarece producţia şi exporturile lor sunt un motor principal al creşterii economice. Sectorul auto maghiar are peste 100.000 de angajaţi şi contribuie cu o treime la producţia industrială. Competiţia pentru atragerea producătorilor străini este acerbă în regiune, unde mai concurează centre auto puternice ca Slovacia şi Cehia.

Ministrul de externe Peter Szijjarto a explicat că executivii Tesla au răspuns „foarte pozitiv“ la reducerile de taxe pe care guvernul le-ar acorda pentru activităţi de cercetare, dezvoltare şi investiţii în Ungaria, dar şi la taxa pe profit de 9%. Ungaria, a spus ministrul, are ca obiectiv instalarea a peste 3.000 de puncte de încărcare pentru maşini electrice şi că Tesla va construi două staţii de încărcare ultrarapidă în Ungaria până la sfârşitul anului viitor. Una dintre staţii va fi în oraşul Gyor, un centru industrial care găzduieşte producătorul auto german Audi. Fabrica Audi din Ungaria este una dintre cele mai mari din lume. Compania intenţionează să devină unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa autovehiculelor electrice, iar Ungaria va juca un rol principal în aceste planuri.

Compania sud-coreeană SK Innovation a anunţat recent că va investi 840,2 miliarde de woni (656,6 milioane de euro) pentru construirea unei uzine de baterii pentru maşini electrice în Ungaria pentru a profita de cererea producătorilor auto europeni.

SK Innovation a luat în calcul pentru acest proiect mai multe ţări est-europene, dar, scrie presa maghiară, Ungaria a avut cea mai bună ofertă, care include şi reducerea impozitului pe profit la 9%.

În noiembrie, Agenţia pentru investiţii a Ungariei nota că taxele extrem de competitive atrag firme din sectorul producţiei auto. „Avem propria monedă şi credem că aceasta are un impact strategic. Avem un sistem de taxare pe care vrem să-l facem cel mai competitiv din Europa. Taxa pe profit este de o cifră. Dacă vrei să atragi companii, este important să ai taxe mici. La fel de important pentru sistemul fiscal este să iei cât mai mult posibil din povara care apasă pe muncă. În ceea ce priveşte impozitul pe venit, acesta este de 15% şi intenţionăm să-l reducem la o cifră“, a declarat Robert Esik, preşedintele Agenţiei de promovare a investiţiilor din Ungaria. Profiturile Magyar Telekom au crescut de patru ori în ultimul trimestru al anului trecut, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, datorită reducerii impozitului pe profit.

În toamna acestui an, procesatorul italian de carne Kometa 99 a anunţat investiţii de 1,3 miliarde de forinţi  (4,2 milioane de euro) pentru extinderea capacităţii fabricii pe care o are în oraşul maghiar Kaposvar. Tot anul trecut, procesatorul maghiar de carne Gallicoop Pulykafeldolgozo a anunţat investiţii de 1,6 miliarde de forinţi (5,4 milioane de euro) pentru o nouă fabrică de împechetare a cărnii. Ambele companii produc atât pentru piaţa maghiară, cât şi pentru export. La începutul anului, procesatorul MCS Vagohid şi-a deschis un nou abator de porci. Investiţiile în utilaje s-au situat la 16,2 milioane de euro. Într-un clasament Caterwings al preţurilor cărnii raportate la salariul minim pe economie, Ungaria se plasează mai bine, adică are preţuri mai mici, decât, spre exemplu, Bulgaria şi Polonia (clasamentul nu include România).

Ungaria, ca de altfel toate ţările est-europene, se confruntă cu un exod al forţei de muncă din cauza veniturilor mai mici decât în Vest. În 2017, opt ţări din OCDE şi-au redus taxele pentru companii, înm medie cu 2,7 puncte procentuale.

 

Când au fost făcute promisiunile, premierul Viktor Orban îşi îmbunătăţea previziunile de creştere economică la peste 4% în următorii doi ani.