Barometrul Industrial: Activitatea din industrie a bătut pasul pe loc în noiembrie, dar optimismul managerilor s-a înviorat

Autor: Cristina Bellu 20.12.2017

Activitatea din industrie a consemnat o creştere încetinită în noiembrie, volumul producţiei ajungând la 62 de puncte, faţă de 61 de puncte în octombrie şi 64 în septembrie, potrivit datelor Barometrului Industrial – un sondaj efectuat în rândul managerilor din industrie realizat de IRSOP şi Facultatea de management din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA).

“În luna noiembrie, industria s-a confruntat cu o combinaţie de factori care prefigurează o evoluţie incertă. Creşterea a rămas pe loc. Persistă îngrijorările legate de costurile de producţie. Preţurile la produsele firmelor par să scadă în loc să se alinieze la costuri. Pe de altă parte însă, exportatorii raportează o creştere a comenzilor pentru export.”, precizează analiza Barometrului Industrial.

Potrivit datelor analizate, stocurile sunt tot în faza de contracţie, deşi procesul de de-stocare pare să se fi oprit, iar indexul stocurilor a crescut uşor de la 41 la 45 de puncte. “Avansul ar putea proveni de la o combinaţie de produse nevândute şi achiziţii prudenţiale de materii prime pentru perioada de iarnă.”

Cererea pentru comenzile noi a stagnat la 61 de puncte în noiembrie faţă de 61 în octombrie şi 62 în septembrie. În schimb, comenzile pentru export au înregistrat un avânt, ajungând la 65 de puncte faţă de 57 în octombrie.

În ceea ce priveşte importurile de materii prime, acestea au stagnat la 60 de puncte versus 61 în octombrie şi 61 în septembrie, pe seama plafonării comenzilor noi.

Indicatorul privind numărul de angajaţi se menţine de circa patru luni în jurul valorii de 50, la graniţa dintre expansiune şi contracţie. “Criza forţei de muncă invocată frecvent are, probabil, în industrie un caracter mai degrabă punctual decât sistemic.”, spun analiştii Barometrului Industrial.