Ministrul Laufer: România negociază mutarea Bursei de la Londra la Bucureşti. VIDEO

Autor: Liviu Popescu 20.12.2017

Ilan Laufer, Ministrul pentru Mediul de Afaceri Comerţ şi Antreprenoriat, susţine că Guvernul României poartă discuţii în vederea posibilei relocări a bursei de la Londra la Bucureşti în contextul Brexit-ului.

“Am început negocierile cu ei (britanicii- n.red) de şase-opt luni de zile. Pot să spun că România a ajuns în marea finală. A fost un grup restrâns de ţări şi după care a rămas un număr foarte foarte mic de ţări. Încă nu avem o informaţia oficială. Un anunţ va fi făcut la începutul anului 2018. Până când nu avem o confirmare, pot să-ţi spun că avem prima şansă”, a spus ministrul Laufer la emisiunea Sinteza Zilei atunci când a fost întrebat de moderator dacă Bursa de la Londra se va reloca la Bucureşti. Declaraţiile pot fi urmărite de la minutul 16:50 din videoclipul ataşat.

Declaraţiile Ministrului Laufer

Cotidianul The Independent nota în luna noiembrie că în contextul divorţului Marii Britanii de Uniunea Europeană, Bruxelles ar vrea ca decontarea tranzacţiilor în euro să fie transferată în Europa, dacă nu poate avea control asupra acestora la Londra.

Publicaţia nota că London Stock Exchange face lobby pentru a câştiga sprijinul politic american în lupta sa cu Europa pentru a păstra Londra ca centru financiar după Brexit.

LCH, grupul de clearing al LSE, se numără printre cele mai mari case de compensare din lume, garantând finalizarea a sute de miliarde de tranzacţii în euro şi în dolari.