BEI împrumută primăria Oradea cu 21 mil. euro pentru cofinanţarea unor proiecte din fonduri europene

Autor: Laurentiu Cotu 20.12.2017

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat un împrumut de 21 de milioane de euro primăriei Oradea, în vederea cofinanţării unor proiecte din fonduri europene, potrivit unui comunicat al municipalităţii din Oradea. Valoarea creditului de împrumut este de 21 de milioane de euro, maturitatea contractului fiind de 22 de ani. Dintre aceştia, 4 ani sunt de graţie - interval în care nu se plăteşte decât dobânda, iar 18 ani reprezintă termenul de rambursare a datoriei. Contractul de finanţare prevede o marjă a dobânzii de 0,328% pe an, la care se adaugă rata Euribor la 6 luni, momentan negativă.

’’Banii vor putea fi folosiţi pentru proiectele importante care vizează dezvoltarea oraşului în anii următori. Clauzele contractului de credit ne permit să modificăm lista proiectelor în funcţie de oportunităţile de finanţare din fondurile europene’’, a spus Eduard Florea, directorul economic al primăriei Oradea.

O clauză a contractului prevede utilizarea flexibilă a creditului. În cadrul portofoliului de proiecte sumele pot fi transferate de la un proiect la altul sau chiar pot fi incluse proiecte noi spre finanţare, cu condiţia ca proiectul respectiv să facă parte din domeniile eligibile prevăzute în contractul cu BEI. Domeniile eligibile pentru care se acordă această finanţare sunt dezvoltarea spaţiilor urbane/reînoirea spaţiilor urbane,  eficienţa energetică, domeniul energiei regenerabile, al infrastructurii de transport, dar şi valorificarea energiei geotermale. Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă credite cu dobândă scăzută pentru proiecte ce se înscriu în linia obiectivelor politice ale UE privind îmbunătăţirea infrastructurii.