Cancelarul austriac Sebastian Kurz susţine că va lupta împotriva antisemitismului, pe fondul îngrijorărilor Israelului

Autori: Andrei Ionascu , Mediafax 20.12.2017

"Antisemitismul nu are loc în Austria sau în Europa. Vom lupta împotriva tuturor formelor de antisemitism cu o hotărâre totală, atât împotriva celor care încă există, cât şi împotriva celor care au fost recent importate. Acesta va fi una dintre sarcinile importante ale guvernului nostru", a spus Kurz, în cadrul unui discurs în Parlamentul de la Viena.

Cancelarul Austriei a mai precizat că se va întâlni "în curând" cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. În anul 2000, Israelul a suspendat relaţiile cu Austria pentru a protesta faţă de intrarea la guvernare a FPO.

"Sper că vom reuşi să risipim îngrijorările care există în privinţa membrilor guvernului din FPO. Ar fi interesul ambelor ţări", a mai spus Sebastian Kurz.

Marţi, Sebastian Kurz a călătorit la Bruxelles pentru a discuta despre cooptarea la putere a Partidului Libertăţii (FPO), formaţiune de extremă-dreaptă fondată după cel de-Al Doilea Război Mondial de către foşti membri ai Partidului Nazist.

Heinz-Christian Strache, noul vice-cancelar al Austriei, a afirmat în trecut că Islamul "nu are loc în Europa" şi a numit-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, drept "cea mai periculoasă femeie din Europa", pentru politica sa deschisă privind refugiaţii.

Cancelarul Austriei a mai anunţat că guvernul său se opune aderării Turciei la Uniunea Europeană - o poziţie susţinută, potrivit sondajelor, de către majoritatea cetăţenilor austrieci.

"Turcia se îndreaptă în direcţia greşită, ceea ce înseamnă că Turcia nu are, cu siguranţă, niciun viitor în Uniunea Europeană", a declarat Kurz, criticând politica de represiune a Ankarei împotriva persoanelor suspectate că s-au implicat în tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016.