Cum Bulgaria ar putea aduce în colaps bitcoinul

Autor: Catalina Apostoiu 21.12.2017

Bulgaria deţine bitcoini în valoare de peste 3 miliarde de euro, o sumă care ar putea ajuta ţara să-şi plătească o mare parte din datorii. O astfel de plată ar putea duce la prăbuşirea monedei virtuale, scrie Novinite.

În ultimele săptămâni, Bulgaria a atras atenţia presei străine. Motivul: cea mai săracă ţară din UE a devenit brusc proprietara unei adevărate comori, peste 210.000 bitcoini confiscaţi în cadrul unei operaţiuni speciale realizate în luna mai a acestui an. În momentul confiscării, valoarea bitcoinilor se situa la aproximativ 400 milioane de euro.

Între timp însă, această va­loare a crescut la 3,3 miliarde de euro, sumă cu care Bulgaria şi-ar putea plăti aproximativ 20% din datoria publică. În acest scop, ţara trebuie mai întâi să-şi vân­dă bitcoinii, iar aici este pro­blema: dacă Bulgaria va vin­de bitcoinii deo­dată, preţul mo­nedei va scă­dea dramatic.

Deocamdată, guvernul bul­gar nu a anunţat ce inten­ţio­nează să facă în privinţa noii comori. De asemenea, nu este clar dacă acesta deţine parolele necesare. În plus, bitcoinii confiscaţi nu sunt încă oficial deţinuţi de stat până la finalizarea anchetei.

Povestea aduce în minte alte cazuri similare. În septem­brie 2013, FBI a confiscat peste 170.000 de bitcoini. La scurt timp, monedele au fost vândute pentru sume care par acum foarte mici.

Până de curând, criptomonedele erau utilizate doar de către grupuri criminale. Din acest motiv, multe ţări sunt sceptice în ceea ce priveşte moneda bitcoin. În Rusia, accesul la un număr de site-uri de schimb este blocat, în timp ce în multe ţări din Africa şi Asia centrală tranzacţiile cu bitcoin sunt total interzise. China a stopat tranzacţionarea monedelor digitale pe bursă.

Recent, o platformă sud-coreeană de tranzacţionare de bitcoin a falimentat după ce a fost victima unui atac cibernetic, potrivit Financial Times.

Yapian, care operează bursa Youbit din Coreea de Sud, şi-a suspendat tranzacţiile la începutul acestei săptămâni după un atac cibernetic în urma căruia a pierdut 17% din active. Platforma, lansată în 2013, facilitează tranzacţionarea a 10 monede digitale.

Preţul bitcoin a atins o serie de noi maxime record în ultima lună, urcând la un vârf de 18.666 dolari la mijlocul acestei luni, de la aproximativ 1.000 de dolari la începutul anului.

 

Le mai trebuie doar parolav

Bitcoinii confiscaţi de bulgari în cadrul unei operaţiuni speciale valoarează acum 3,3 miliarde de euro, sumă cu care Bulgaria şi-ar putea plăti aproximativ 20% din datoria publică.

În schimb, nu este clar dacă guvernul deţine parolele necesare.