Star Taxi: Se doreşte întoarcerea în timp a taximetriei cu 20 de ani în urmă şi monopolizarea totală a acesteia

Autor: Alex Ciutacu 21.12.2017

Operatorul Star Taxi App SRL consideră decizia luată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu privire la schimbarea regulamentului de taximetrie din Bucureşti, ca fiind una abuzivă, potrivit unui comunicat de presă.

„Constatăm cu dezamăgire, dincolo de toate criticile care se pot aduce noii reglementări, că se doreşte întoarcerea în timp a taximetriei cu 20 de ani în urmă şi monopolizarea totală a acesteia”, se arată în comunicatul semnat de Vicol Moldoveanu, administrator SC Star Taxi APP SRL.

Mai jos se continuă comunicatul de presă:

Prin modificarea şi completarea din data de 19.12.2017 a Hotărârii C.G.M.B nr. 178/2008 se încearcă eliminarea din Bucureşti a aplicaţiilor de tip agregator, asemenea aplicaţiei StarTaxi. S-ar ajunge astfel la “performanţa” de nedorit ca Bucureştiul să devina singura capitala europeană care interzice aplicaţiile de tip agregator taxi. Cum astfel de măsuri aduc doar dezavantaje atat utilizatorilor cât şi şoferilor de taxi, este rezonabil să ne întrebăm cine profită de fapt de modificările propuse, prin care se încearcă interzicerea aplicaţiilor de tip StarTaxi. O situaţie veche, greu tolerată de bucureşteni, pare să se prelungească prin noile măsuri propuse şi chiar să se agraveze. Interesele bucureştenilor de a beneficia de servicii civilizate şi eficiente de taximetrie se lovesc din nou de interese de grup, fără legatură cu interesul general.

                Atât modul în care s-a iniţiat o astfel de hotărâre cât şi conţinutul acesteia sunt greu de înţeles pentru cetăţenii unui oraş civilizat şi modern, parte a unei societaţi democratice normale.

                Decizia luată de CGMB la propunerea Primarului General Gabriela Firea a fost votată fără a avea loc consultări şi dezbateri publice prealabile. Astfel, a fost adusă pe ordinea de zi  a şedinţei CGMB cu mai puţin de o oră înaintea începerii acesteia, fără a da timp participanţilor pentru a se documenta în acest sens şi fără a se ţine cont de adevaratele probleme din acest domeniu. Astfel, a fost încălcată obligaţia autorităţilor de a asigura transparenţa decizională în conformitate cu Legea Transparenţei Decizionale (Legea nr. 52/2003) nesocotindu-se astfel unul din scopurile ei, acela de a implica în mod activ părtile afectate în procesul de luare a deciziilor. Reglementarea rapidă a unor presupuse „probleme” cu eludarea adevaratelor probleme din domeniu ridică serioase semne de întrebare, în condiţiile în care problemele reale de pe piaţa de taximetrie din Bucureşti sunt grave, vechi şi binecunoscute atât bucureştenilor cât şi agenţilor economici cu activităţi în zona transporturilor.

                Spre deosebire de Municipalitatea Bucureşti care ignoră problemele reale ale taximetriei şi doleanţele utilizatorilor de taxi, Star Taxi APP, de la bun început a ţinut cont de părerile utilizatorilor, ale bucureştenilor în sensul cel mai larg al acestui termen, introducând pentru prima data opţiunea de feedback de la utilizatorii de taxi, ajutând astfel la conturarea unei experienţe decente a călătoriei cu taxiul. După mai mult de cinci ani de perfecţionare a aplicaţiei, numărul de peste 700.000 de utilizatori dovedeşte beneficiile aduse acestora de către StarTaxi; satisfacţia utilizatorilor de taxi bucureşteni ne-a interesat şi ne interesează în continuare. Obiectivele punctuale ale StarTaxi, toate urmărind mărirea gradului de satisfacţie al utilizatorilor de taxi, precum simplificarea modalităţii de găsire a unui taxi şi, de asemenea, identificarea celui mai apropiat taxi, au ridicat calitatea serviciilor de taximetrie in Bucureşti. Utilizarea aplicaţiei StarTaxi de către un număr atât de mare de utilizatori ne demonstrează că suntem pe drumul cel bun şi ne motivează în continuare.

                Totodată, aplicaţia StarTaxi a venit întotdeauna şi în ajutorul şoferului de taxi, punându-i la dispoziţie modalităţi cât mai eficiente de găsire a clienţilor şi maximizare a încasărilor lor.

                Luând în considerare modalitaţile de abordare a acestui subiect, se poate observa foarte clar că ne aflăm în faţa unui exces de putere săvârşit de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care nu numai ca a hotărât că este nevoie de modificări în acest sens, ci a şi hotărât să se aplice schimbari la nivelul legilor deja existente, depaşindu-şi astfel atribuţiile şi asumându-şi roluri care apartin altor autorităţi.