Cele mai importante 10 evenimente pentru businessul internaţional şi economia globală

Autor: Bogdan Cojocaru 22.12.2017

1. În decembrie, Senatul american a aprobat cea mai radicală reformă fiscală din ultimii 30 de ani. Impozitul pe profit a fost redus de la 35% la 21%.

2. În septembrie, Banca Centrală Europeană a deschis calea retragerii stimului monetar prin care susţine revenirea economică.

3. În august, Banca Naţională a Cehiei a dat startul unui nou ciclu de înăsprire a politicii monetare în Europa, devenind prima bancă centrală din Uniunea Europeană care majorează dobânzile în ultimii cinci ani.

4. În octombrie a avut loc al 19-lea congres al Partidului Comunist din China, în care preşedintele Xi Jinping a făcut prioritară ofensiva comecială mondială a ţării sale. Investiţiile Chinei sunt bine primite mai ales în ECE.

5. Retailerul Agrokor, cea mai mare companie croată, a ajuns în pragul falimentului, ameninţât economia croată şi a altor ţări din Balcani. Bănci mari ruseşti sunt implicate în acest faliment.

6. Retailerul de mobilă Steinhoff, companie construită de-a lungul a cinci decenii, a fost pusă în genunchi în doar două zile de nereguli contabile. Despre colapsul sud-africanilor se spune că ar putea fi noul Enron.

7. Guvernul italian a naţionalizat cea mai veche bancă din lume, Monte dei Paschi di Siena, cu credite toxice de 28,6 miliarde de euro, pentru a o salva de la faliment.

8. Nou ales preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, considerat până atunci un reformist şi prieten al pieţei libere, a naţionalizat şantierele navale STX pentru a împiedica preluarea lor de compania italiană Fincantieri;

9. SUA au ajuns pentru prima dată în ultimele decenii jucător important pe piaţa mondială a petrolului şi gazelor naturale, devenind concurenţi ai OPEC şi, în Europa, ai Gazprom.

10. Anul 2017 este anul în care economiile dezvoltate ale lumii şi mai ales cele europene au înregistrat cea mai sincronizată revenire de după marea criză.