Fondul Proprietatea declară „cea mai neagră zi din istoria guvernanţei corporative în România” după aprobarea unor amendamente

Autor: Liviu Popescu 22.12.2017

Fondul Proprietatea (FP), care se află în proces de vânzare a participaţiei de 20% la Hidroelectrica, evaluată la 3,3 mld. lei, spune că marţi a fost „cea mai neagră zi din istoria guvernanţei corporative în România”, după ce Camera Deputaţilor a adoptat unele amendamente la o ordonanţă de urgenţă care exceptează peste 100 de companii de stat de la aplicarea acestei legi.

Printre companiile exceptate, dintre care unele listate la bursă, se numără Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Romgaz, Transelectrica, spune Fondul Proprietatea. „Este extrem de trist să vedem cum iniţiative care au avut un impact pozitiv demonstrat, precum legislaţia guvernanţei corporative, sunt practic demolate de majoritatea parlamentară într-un ritm accelerat, propagând astfel un semnal extrem de negativ în rândul investitorilor locali şi internaţionali”, spune Greg Koniecnzy, CEO şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Fondul consideră că exceptarea companiilor de stat de la aplicarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă reprezintă o ameninţare directă pentru sănătatea lor financiară, deschizând larg uşa numirilor politice, care vor servi cel mai probabil altor interese decât bunăstarea şi dezvoltarea acestor companii. Fondul cere preşedintelui Iohannis să trimită înapoi în Parlament spre reexaminare legea privind guvernanţa corporativă.