De ce vrea Guvernul contracte cu clauze unitare pentru toţi producătorii de cereale? Lucian Buzdugan, Agricost: „În mintea lor este să nu faci evaziune”

Autor: Roana Rotaru 26.12.2017

Contractele de vânzare a cerealelor vor avea în viitor clauze unitare pentru toţi producătorii, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern la începutul lunii noiembrie, o măsură care are ca scop reducerea evaziunii fiscale din sector, potrivit administratorului companiei Agricost, unul dintre cei mai mari producători de cereale din România.

„Nu as crede că în mintea cuiva este să încurce producătorii sau comercianţii, ci în mintea lor este să nu faci evaziune. Sunt de acord să se facă orice e omeneşte posibil pentru a reduce evaziunea fiscală. E un subiect de care nu mă tem”, a declarat pentru ZF Lucian Buzdugan, administratorul companiei Agricost, prezent la evenimentul Premiile Galei Trofeelor Super-Ferma României şi Super-Hrana României, organizat Mediafax şi Agrointeligenţa.

Modelul de contract-cadru ar urma să fie aprobat de ministrul Agriculturii, la propunerea Organizaţiei Interprofesionale „Cereale şi Produse Derivate din România” – OICPR, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. Deocamdată ministerul Agriculturii nu a publicat acest model de contract cadru.

Potrivit ordonanţei de urgenţă adoptate de Guvern pe 8 noiembrie 2017, orice vânzare de cereale pe piaţa internă sau la export trebuie să facă obiectul unui contract scris între părţi sau primii-cumpărători trebuie să facă o ofertă scrisă de a contracta. Durata minimă a contractului de vânzare este de 6 luni, perioadă care se aplică şi pentru oferta scrisă de a contracta.

Compania Agricost, deţinută de antreprenorul român Costantin Duluţe, a avut afaceri 86 mil. euro în 2016, potrivit datelor publice. Agricost cultivă cereale şi oleaginoase pe o suprafaţă de 55.640 de hectare în Insula Mare a Brăilei, fiind una dintre cele mai mari ferme din Europa după suprafaţa pe care o exploatează.