Şeful Romsilva, despre controalele din Parcul Naţional Domogled şi Parcul Naţional Semenic:„În afară de nişte abateri minore nu s-au descoperit probleme în recrutarea masei lemnoase”

Autor: Roana Rotaru 02.01.2018

În urma investigaţiilor publicate de organizaţia non-profit Agent Green privind tăierile ilegale din Parcul Naţional Domogled şi Parcul Naţional Semenic, corpul de control al Romsilva, al Ministerului Apelor şi Pădurilor şi al Ministerului Mediului au făcut verificări în aceste parcuri naţionale, unde nu au găsit decât „nişte abateri minore”.

 

„Am avut controale şi la Domogled şi la Semenic. Am trimis noi controlul propriu, a trimis Ministerul Apelor şi Pădurilor corpul de control, inclusiv Garda de Mediu a fost acolo. În afară de nişte abateri minore nu s-au desoperit probleme în recrutarea masei lemnoase pe acele suprafeţe pe care pe care ONG-urile practic le scoteau din contextul legislativ. Avem rapoarte în acest sens şi noi şi Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Garda de Mediu”, a spus Ciprian Pahonţu, directorul general al Romsilva.

 

Tăierile ilegale au ajuns la 28.000 de metri cubi în primele nouă luni din 2017, în scădere cu circa 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit directorului general Romsilva, care menţionează că datele privind tăierile ilegale pe întreg anul 2017 vor fi disponibile în ianuarie 2018.

 

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, compania de stat care administreză jumătate din pădurile României, adică 3,14 milioane de hectare de păduri, estimează că va încheia anul 2017 cu afaceri de 1,85 mld. lei (circa 405 mil. euro) în 2017, în creştere cu 15% faţă de anul precedent, potrivit reprezentanţilor companiei.